Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zpravodajství a publicistika 2 (KZU / PUBB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / PUBB - Zpravodajství a publicistika 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Publicistika v současné české žurnalistice. Definování rozdílu mezi publicistikou a zpravodajstvím. Funkce publicistiky.2. Hlavní publicistické žánry užívané v současných českých médiích. Základní charakteristika, možnosti uplatnění v různých typech médiích.3. Reportáž. Historický vývoj, její současná podoba.4. Kratší publicistické žánry, jejich mísení a prolínání.5. Publicistická témata, jejich výběr a způsob zpracování.6. Jazyk současné publicistiky: větná stavba, slovní zásoba, tvarosloví, pravopis. Odlišnosti podle charakteru a typu média. Publicistické titulky.7. Přesvědčování a manipulace v publicistice.8. Publicistika českých tištěných médií.9. Specifika rozhlasové publicistiky.10. Televizní publicistika. Srovnání publicistiky veřejnoprávní a komerční televize.11. Publicistika internetové žurnalistiky. Interaktivita, názorová diskusní fóra. Kdo je a kdo není publicistou?12. Politická publicistika.

Získané způsobilosti

Student je obeznámen s procesy produkce mediálních obsahů v různých mediálních formách (tištěných, audiovizuálních, nebo v nových médiích) a je tyto poznatky aplikovat ve své profesi.

Literatura

FORET, M., LAPČÍK, M., ORSÁG, P. (eds). Mediální praxe. Základy žurnalistických profesí. Olomouc: FF UP., 2008. OSVALDOVÁ, B. A KOL. Praktická encyklopedie žurnalistiky. Praha : Libri, 2002. BARTOŠEK, J. Zpravodajství a publicistika. Olomouc : UP, 2001. Burns, Lynette Sheridan. Žurnalistika. Praha: Portál., 2004. Russ - Mohl, Stehphan, Bakičová, Hana. Žurnalistika. Komplexní průvodce praktickou žurnalistikou. Praha: Grada, 2005. BROMLEY, M., O´MALLEY, T. A Journalism Reader. London : Routledge, 1997. Jelínek, M., Švandová, B. a kol. Argumentace a umění komunikovat. Brno: Masarykova univerzita, 1999. McNair, B. Sociologie žurnalistiky. Praha: Portál, 2004. BLAŽEK, B. Tváří v tvář obrazovce. Praha : SLON, 1995. Bartošek, J. Základy žurnalistiky. Zlín: Univerzita Tomáše Bati. 2004.

Požadavky

Požadované znalosti a dovednosti:- identifikovat, klasifikovat a analyzovat publicistická sdělení v tištěných i audiovizuálních médiích;- poznat jejich specifické kompoziční prostředky;Zápočet: - odevzdání písemné práce na zadané téma - úspěšné absolvování písemného testuÚstní zkouška: Rozbor publicistického textu, teoretické znalosti dané osnovou předmětu.

Garant

PhDr. Petr Orság, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Petr Orság, Ph.D.