Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Postmoderní vědy (KZU / PVM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / PVM - Postmoderní vědy, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod ? postmoderna, postmoderní kulturní obrat, postmoderní kultura a věda2. Postmoderní filosofie vědy ? Kuhn: paradigma, relativismus a nesouměřitelnost3. Postmoderní filosofie vědy ? Feyerabend: pluralismus, anarchismus a ?anything goes?4. Kritika postmoderní filosofie vědy ? Laktos, Laudan, Galison: systémový přístup5. Kritika postmoderní filosofie ? Sokal a Bricmont: věda a pseudověda6. Vědecký výzkumný program dnes7. Interdisciplinarita: Teorie dynamických systémů8. Transdisciplinarita: Kognitivní vědy9. Postdisciplinarita: Kulturální studia10. Crossdisciplinarita: Biosémiotika11. Multidisciplinarita: Etnologie12. Závěr ? budoucnost vědy

Získané způsobilosti

- schopnost kritické analýzy náročné akademické literatury v ČJ a AJ - demonstrovat své porozumění současné odborné literatuře k tématům probíraných v semináři- obeznámenost s existencí vědění o kulturní diversitě, nahlížené z pluralistické perspektivy- schopnost vést diskuzi o kulturních, mediálních a společenských tématech, které souvisejí s oborem mediální studia

Literatura

Galison, P. Einsteinovy hodiny a Poincarého mapy. Praha 2005. Gleick, J. Chaos: Vznik nové vědy. Brno 1996. Feyerabend, P.K. Proti metodě. Praha 2001. Kuhn, T.S. Struktura vědeckých revolucí. Praha 1997. Davidson, D. Subjektová, intersubjektivita, objektivita. Praha 2004.

Požadavky

Požadavky ke kolokviu:Aktivní účast v semináři, četba zadaných textů a příprava na semináře, úspěšné zvládnutí ověření znalostí probíraných témat při rozpravě nad týden před konáním kolokvia odevzdanou seminární prací (min. 5 normostran na předem konzultované téma).

Garant

Mgr. Lukáš Zámečník hadwiger, Ph.D.