Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Queer Theory: Queer - média - popkultura (KZU / QTM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / QTM - Queer Theory: Queer - média - popkultura, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Čo je queer? - Pokus(y) o konceptualizáciu pohlavia, genderu a túžby. Pojem queer v historickej perspektíve. Identita/subjektivita. Performativita a fluidita identít/subjektivít ako postmoderné kategórie.2. Identity v diskurze - Pohlavia, gendery a sexuality v diskurze (osobitne mediálnom). Esencialistické teórie mediálnej reprezentácie vs. teória sociálnej konštrukcie reality. Politika identity. Diskurzívne praktiky vzťahujúce sa na identity: exnominácia, tabuizácia, positioning.3. Queer diskurzy a mainstream - Queer životné štýly ako alternatívna kultúra / subkultúra. Gejské a lesbické životné štýly. Queer diskurzy ako popkultúrny zdroj. Pomosexualita. Androgynita, genderqueer. Metrosexualita, sporno.4. Som/sú (niečím) queer? - Personálne naratívy ako relevantné zdroje postmoderných identít. Diskusia o tom, čo okolo nás a/alebo v nás môžeme považovať za queer.5. Queer v médiách - Queer tematika v médiách: synchrónna a diachrónna perspektíva. Queer cinema.6. Telo ako objekt túžby - Spôsoby sexualizácie tela v súčasnej vizuálnej kultúre. Pohľad ako zdroj rozkoše a koncept gaze.7., 8. Queer media studies I - Analýza jednotlivých typov médií z queer perspektívy: fotografia a lifestylové magazíny.9., 10. Queer media studies II - Analýza jednotlivých typov médií z queer perspektívy: televízia, film, hudobné videoklipy.11. Queer lifestyle ako (neustále) hľadanie alternativ - Queer recepcia mediálnych textov ako príklad opozičného dekódovania. Fanfiction ako produkcia ?novej queer reality?. Alternatívne queer médiá.12. Som teraz (viac) queer? - Záverečná skupinová diskusia o queer teórii a queer praxi.

Získané způsobilosti

Student je obeznámen se současnými tématy a queer teoriemi.Student je schopen aplikovat teorie a analyticky interpretovat vybrané jevy.

Literatura

Butler, Judith. Gender Trouble. Feminism and the Subversion of Identity. New York: Routledge 1990. 236 s. Gross, Larry. The Past and the Future of Gay, Lesbian, Bisexual, and Transgender Studies. In: Journal of. Fausto-Sterling, Anne. Two Sexes Are Not Enough. 2001. [dostupné na: http://www.pbs.org/wgbh/nova/. Fafejta, Martin. Úvod do sociologie pohlaví a sexuality. Věrovany: Nakladatelství Jana Piszkiewicze 2004. 160 s. Bočák, Michal. Viditeľné a neviditeľné v diskurze pohlavia, rodu a sexuality. In: Magál, Slavomír ? Mistrík, Miloš ?. Simpson, Mark. Here Come the Mirror Men. http://www.marksimpson.com/pages/journalism/mirror_men.html.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Vyžadujem (a kontrolujem) priebežnú prípravu na každý seminár. Vašou úlohou je vopred (t. j. před seminárom) sa oboznámiť s požadovanými zdrojmi a byť pripravený náležite sa zapájať do diskusie o nastolenej téme.Najneskôr v zápočtovom týždni odovzdáte 5-stranovú esej s ľubovoľnou, vopred schválenou témou, ktorá sa týka vzťahu queer identít / queer životného štýlu a popkultúry. Parametre textu: riadkovanie - 1,5; písmo - Times, 12 bodov.Máte povolené najviac dve (2) absencie. V prípade, že tento počet prekročíte, budeme ďalej postupovať podľa individuálnej dohody (napr. vypracovanie seminárnej práce). Záujem o náhradu absencií musíte prejaviť sami, a to najneskôr v zápočtovom týždni.

Garant

Mgr. Michal Bočák, Ph.D.