Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současný český jazyk (KZU / SCJB2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / SCJB2 - Současný český jazyk, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Morfologické a syntagmatické prostředky, jejich stylová hodnota2. Slovotvorba3. Lexikologie - systematika, lexikální sémantika4. Lexikologie - vrstvy lexika dle příznaků5. Lexikologie - expresivita, víceslovná pojmenování6. Syntax - větná struktura, větné vzorce, jejich struktura, zvláštnosti větné stavby7. Syntax - souvětí8. Syntax - výpověď, výpovědní struktury9. Syntax - aktuální členění větné, tematická výstavba sdělení

Získané způsobilosti

Kurz má za úkol doplnit znalosti studentů v oblasti komunikační hodnoty výrazových prostředků nižších rovin jazyka, jejich využití v textech. Posílena tak bude textová a stylová kompetence studentů, schopnost vytvářet texty v souladu s vlastními autorskými záměry.

Literatura

Austin, J. L. Jak udělat něco slovy. Praha 2000. ČERMÁK, František:. Jazyk a jazykověda. 3. vyd. Praha: Karolinum, 2001. Jílek, V. Lexikologie a základy stylistiky nejen pro žurnalisty. Olomouc 2006. Hauser, P.. Nauka o slovní zásobě, Praha 1986. Grepl, M. a kol. Příruční mluvnice češtiny. Praha: LN, 1995. Daneš, F. Věta a text. 1988. Daneš, F. - Hlavsa, Z. a kol. Větné vzorce v češtině. Praha 1987. Jílek, V. Žurnalistické texty jako výsledek působení jazykových a mimojazykových vlivů, Olomouc 2009, 120 s., příloha CD.

Požadavky

Zápočet:- pragmaticky zaměřený morfologický, lexikální, syntaktický rozbor tří textů z publicistické sféry,- zpracování tezí k vybranému tématu,- klasifikovaný test vědomostí.

Garant

Mgr. Viktor Jílek, Ph.D.