Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální komunikace (KZU / SK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / SK - Sociální komunikace, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Struktura předmětu (přehled témat):1. Základní pojmy studia komunikace: oblíbené komunikační omyly, typy (formy) sociální komunikace, základní komunikační axiomy. Vztahová a obsahová složka komunikace.2. Role percepce při komunikaci; průběh percepce a chyby v percepci; stereotypy vnímání; Fyzická a sociální atraktivita a její vliv na lidské jednání.3. Základní komponenty sociální komunikace I: Vlastní já v komunikaci; konstrukty o sobě a o světě; sociální role a sociální vs. osobní identita. Johariho okénko.4. Základní komponenty sociální komunikace II: sociální kontext v komunikaci. Zpětná vazba. Komunikační šum.5. Postoje a předsudky a jejich role v komunikaci. Kognitivní, afektivní a behaviorální složka stereotypů. Teorie kognitivní disonance.6. Role naslouchání v komunikaci. Aktivní naslouchání.7. Zpětná vazba a její role v komunikaci. Zpětná vazba jako komunikační strategie. Zpětná vazba vs. reakce vs. hodnocení. Struktura zpětné vazby.8. Problematika neverbální komunikace; neverbální jednání jako komunikace; vliv kultury na neverbální chování; Mehrabianův mýtus o neverbální komunikaci.9. Neverbální komunikace a její role při detekci lhaní. Mýty vs. fakta.10. Zásady zdravé komunikace: charakteristiky zdravé komunikace; asertivní komunikace a její pravidla; kdy funguje asertivita, kulturní podmíněnost asertivního jednání.11. Manipulace vs. asertivita. Konstruktivní vs. manipulativní kritika. Zpětná vazba jako nástroj konstruktivní kritiky. Struktura konstruktivní kritiky.12. Komunikace v malých skupinách: vymezení pojmu; zákonitosti komunikace malých skupin; třídění, funkce, struktura, vývoj malých skupin, vliv skupiny na jedince.13. Interpersonální komunikace v elektronickém prostředí. Specifika interpersonální komunikace v prostředí online sociálních sítí.

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí základní pojmy sociální komunikace a interakce. Studenti jsou schopni aplikovat pojmy teorie komunikace při analýze současných mediálních a kulturálních témat.

Literatura

Vybíral, Z. Psychologie lidské komunikace. Praha 2000. DeVito, J. A. Základy mezilidské komunikace: 6. vydání. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2018-0.Křivohlavý, J. Já a ty. Praha 1986. Dvořák, K. Jazyk jako prostředek komunikace. České Budějovice 2004. Kořenský, J. Komunikace a čeština. Jinočany 1992. Janoušek, J. Sociální komunikace. Praha. Svoboda, 1968. Lewis, D. Tajná řeč těla. Praha 1995.

Požadavky

Podmínky k udělení zápočtu:1) Pravidelná docházka povoleny jsou max 2 absence, příp. další absence je možno omluvit (a nahradit splněním přiměřeného zvláštního úkolu) pouze tehdy, doložíte-li skutečnost, že jste chyběli z vážných důvodů (nemoc, studijní pobyt mimo UP aj.). Je-li vám předem známo, že budete z vážných důvodů chybět v semináři, jste povinni se omluvit (nejlépe mailem) nejpozději den předem.2) Splnění dílčích úkolů: a. Ústní prezentace v semináři. 2-3 studenti se zaměří na vybranou osobu/osoby vystupující v masmédiích a analyzují jeho projev.b. Vypracované podklady k prezentaci (v rozsahu 3 normostran) je třeba vložit do moodle týden před plánovanou prezentací v hodině a v případě potřeby je třeba zapracovat připomínky ještě před ústní prezentací (detailní pokyny k prezentaci jsou uvedeny ve výukovém portálu Katedry žurnalistiky - moodle.upmedia.cz).c. Úspěšné zvládnutí závěrečného zápočtového testu - 60% (ověření znalosti základních pojmů viz přednáška + základní literatura k tématu Vybíral + DeVito). Podmínky pro udělení kolokvia Kolokvium bude probíhat ústně; každý student si vytáhne dvě výkladové otázky vycházející z okruhů témat našeho kurzu (seznam okruhů vychází z okruhů semináře a je uveden ve výukovém portálu Katedry žurnalistiky - moodle.upmedia.cz).

Garant

Mgr. Petra Chvojková, Ph.D.