Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sémiotika kultury: kultura a/jako text (KZU / SKKTM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / SKKTM - Sémiotika kultury: kultura a/jako text, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Textualita versus příroda. Textualita versus civilizace (od Sv. Augustína po J. Lotmana).2. Pohádka jako alegorie dějin (bratři Grimmové; J.V. Propp).3. Kuchyně a symbolika koloběhu života (Diderot, Lévy Strauss).4. Kultura alegorie versus média. Sémantika městské struktury (Benjamin).5. Kultura jako identita čtení světa (?Svět je to, co se může stát předmětem komunikace. ? H. Weinrich).6. Materiální kultura jako komunikace (od doby bronzové po PC).7. Civilizační zdroje poetiky symbolizmu a surrealizmu (Derrida).8. Spotřeba jako komunikace (marketing, reklama, propagace a kulturní segmentace civilizačních prostorů).9. Fakt, fikce, styl ? metafysika všedního dne. Vizuální kultura, videokultura a řeč.10. Kultura jako médium autority. Globalizace kultury a krize idenity. Kultura a cílové populace. Kultura jako znakový systém. Kultura jako norma platnosti hodnot ? právo jako text.11. Kultura, svoboda, respekt , anarchie. Morálka jako text.

Získané způsobilosti

Studenti získají přehled o současných tématech v sémiotice.Studenti jsou schopni aplikovat základní poznatky o sémiotice při analýze současných kulturních a mediálních témat.

Literatura

Valček, P. Čas kentaurov. Kultúra času a komunikácia před vznikom písma. Bratislava: Iris 2000. Bachtin, M. M. Francois Rabelais a lid. kultura středověku a renesance. Praha: LN 1980. Flusser, V. Jazyk a skutečnost. Praha: Triáda 2005. Strauss, C. L. Myšlení přírodních národů. Praha: ČS 1978, Dauphin 1996. Tondl, L. Problémy sémantiky. Praha: Academia 1966. Eco, U. Skeptikové a těšitelé. Praha: Svoboda 1995. Zala, B. Skrytý svet významov. Bratislava: Iris 1996. Kubínová, M. Sondy do sémiotiky literárního díla. Praha ÚČL AV ČR: 1995. Valček, P. Sperryho syndróm. Kognitívna dynamika a multimediálny chronotop. Bratislava: Pictus 2007.

Požadavky

Studenti předloží: 1. seznam prostudované literatury 2. seminární práci dle zadání a určených termínů.

Garant

doc. PhDr. Peter Valček, Ph.D.