Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální komunikace (KZU / SKM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / SKM - Sociální komunikace, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Proces lidské komunikace: definice sociální komunikace; axiomatické vlastnosti komunikace; teorie komunikačních her; vybrané modely komunikace2. Zásady zdravé komunikace: základní komunikační vzorce chování; formy komunikace; komplementární a symetrická komunikace3. Dyadická komunikace: pojetí a vývoj dyadického vztahu; princip rovnováhy; sociální role a interakce4. Verbální sdělení: role verbálního sdělení v procesu komunikace; verbální komunikační prostředky5. Neverbální komunikace: mimika, gestika, haptika, posturologie, proxemika, kinezika, chronemika, ekologie komunikace, paralingvistika6. Rétorika v sociální komunikaci: rétorické předpoklady a dovednosti7. Komunikace malých skupin: vymezení pojmu; zákonitosti komunikace malých skupin; třídění, funkce, struktura, vývoj malých skupin, vliv skupiny na jedince8. Veřejná komunikace: vystupování na veřejnosti; politická komunikace; vztah komunikace a moci; komunikace s veřejností9. Komunikace ve skupinách: zákonitosti komunikace ve skupině; komunikace v organizacích; formy komunikačních kanálů ve skupině10. Masová a mediální komunikace: vliv médií na proces komunikace; etické otázky novinářské profese; vliv médií na postoje jedinců a společnosti11. Sugerování a manipulace: prostředky persvazivní komunikace; komunikace v reklamách; psychologie manipulace12. Interkulturní komunikace: kulturní vzorce chování; vědomí kulturních vlivů; nezdravá komunikace; rasismus, xenofobie

Získané způsobilosti

Student získá kompetence dané osnovou kurzu

Literatura

Křivohlavý, J. Já a ty. Praha 1986. Dvořák, K. Jazyk jako prostředek komunikace. České Budějovice 2004. Kořenský, J. Komunikace a čeština. Jinočany 1992. Vybíral, Z. Psychologie lidské komunikace. Praha 2000. Janoušek, J. Sociální komunikace. Praha. Svoboda, 1968. Lewis, D. Tajná řeč těla. Praha 1995. Birkenbihlová, V. F. Umění komunikace. Praha 1999.

Požadavky

Podmínky k ukončení: předepsaná účast na semináři. Každý student si připraví jedno cca 15minutové vystoupení na zvolené téma. Zápočtový test.Kolokvium: prověření znalostí podle jednotlivých tematických přednáškových okruhů.

Garant

Mgr. Petra Chvojková, Ph.D.