Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Společenskovědní paradigmata (KZU / SPB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / SPB - Společenskovědní paradigmata, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojetí vědy - věda jako revoluce vs. věda jako kumulativní proces, paradigmata ve vědě - Kuhn, Merton2. Comte - statika a dynamika, pozitivismus3. Naturalismus, evolucionismus, sociální darwinismus, sociobiologie4. K. Marx, marxismus5. Konfliktologie6. Strukturní funkcionalismus7. Symbolický interakcionismus8. Fenomenologie a konstruktivismus9. Dramaturgická sociologie, etnometodologie, teorie racionální volby, teorie směny10. Psychologismus, behaviorismus11. Pragmatismus, racionalismus, empirismus12. Strukturalismus a postmodernismus13. Pokusy o propojení subjektivismu a objektivismu - Bourdieu, Giddens

Získané způsobilosti

- Kurz studentům poskytuje základní přehled paradigmat socilněvědních věd, seznamuje s klíčovými autory, směry a teoriemi.- Studenti získají široké znalostní pozadí pro pozdější analýzu společnosti a různých jejích dynamik a sociálních skupin.- Propojí znalosti z jiných kurzů.- Získají schopnost kritické reflelxe a analýzy celospolečenských procesů z různých perspektiv.- Osvojí si kompetence ke kritickému rozboru odborných textů.- Získají vhled a pochopení vývoje společnosti a kultury v interdisciplinárních a historických souvislostech.

Literatura

Merton, R.K. Nezamýšlené důsledky jednání. Praha: Slon. Durkheim, Emil . Pravidla sociologické metody. Marx. Karel. 1954: ?Zbožní fetišismus.? In: Kapitál. Praha: Státní nakladatelství politické literatury. LeBon, G. 1997: Psychologie davu. Praha, Kra. Weber, Max . 1998: Metodologie, sociologie a politika. Praha: Oikumene. Berger, P. L. - Luckmann, T. 1999: Sociální konstrukce reality. Brno: CDK. Keller, J. 1999: Úvod do sociologie. Praha: Slon. (kapitola 4). Keller, J. 2004. Dějiny klasické sociologie. Praha: Slon. Petrusek, M. a kol. Sociologické školy, směry a paradigmata. Praha: Slon, 2000. Fay, B. Současná filosofie sociálních věd. Praha 2002.

Požadavky

Kurz je pro všechny studenty ukončen zápočtem a kolokviem.Zápočet student/ka získává za docházku (povolena je cca 20% absence = maximálně 2 přednášky za semestr), aktivitu v hodinách a přijatelné vypracování náhodných písemných testů.Kolokvium probíhá formou písemného testu, který kombinuje testové otázky s více správnými odpověďmi s otázkami otevřenými, na které odpověď formuluje student/ka. Obsahem testu jsou přednášky i povinné texty kurzu. Student/ka má pro úspěšné uzavření kurzu maximálně 3 pokusy; test musí být splněn alespoń na 60 %.

Garant

Mgr. Renáta Sedláková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Renáta Sedláková, Ph.D.Mgr. Zdeněk Sloboda