Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Serialita v populární kultuře (KZU / SPKM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / SPKM - Serialita v populární kultuře, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní tematické okruhy:1) Co, kdy a jak je seriál: základní vymezení, charakterizace, chronologizace, teoretizace, problematizace2) Zrod seriality v populární kultuře 19. století: kolportážní román a jeho globální i lokální realizace, viktoriánský seriál, karikaturní pásma a cykly; hledání možností3) Seriálově bydlí komiks: novinové stripy a časopisecké sešity, publikační a prezentační platformy a jejich specifika, žánrovost, typovost, automatizace a stereotyp, kolektivní autorství4) "Pokračování příště" ve filmu a televizi: dějiny, vývoj a typologizace filmových a televizních seriálů,teoretické konceptualizace seriality v audiovizuálních médiích, aktuální tendence seriálové tvorby: story-arc, minisérie a "quality TV"5) Seriál jako narativ: sdílené příběhosvěty populárního seriálu, způsoby ustavování a ustalování seriálových světů, dynamika a statičnost příběhosvěta6) Seriálová univerza, transmediální franšízy: od příběhů o psíku Punťovi k Marvel Cinematic Universe. Kanoničnost a způsoby "světasprávy" v popkulturních vesmírech

Získané způsobilosti

Dosažené kompetence:Účastníci kursu se seznámí s oborovými základy rozvíjející se disciplíny studií seriality (seriality studies) a získají rámcovou orientaci v dějinách populární seriality napříč médii i regiony. Studenti budou konfrontováni s nejvýraznějšími teoretickými konceptualizacemi sledované tématiky a bude rozšířen jejich repertoár interpretačních a badatelských nástrojů tak, aby byli v budoucnu lépe vybaveni k samostatné analytické či kritické činnosti.

Literatura

Eco, Umberto. "Jak interpretovat seriály". In: týž, Meze interpretace, s. 93?111. Praha, 2004. Kelleter, Frank (ed.). Populäre Serialität: Narration ? Evolution ? Distinktion. Zum seriellen Erzählen seit dem 19. Bielefeld, 2012. Allen, Rob - van der Berg, Thijs (eds.). Serialization in Popular Culture. London-New York, 2014. Ryan, Marie-Laure - Thon, Jan-Noël. Storyworlds across Media. Toward a Media-Conscious Narratology. London, 2014. Wüllner, Daniel. "Suspended in Mid-Month. Serialized Storytelling in Comics". In: Joyce Goggin - Dan Hassler-Forest (eds.), The Rise and Reason of Comics and Graphic Literature. Critical Essays on the Form. London, 2010. Allen, Robert C. (ed.). To Be Continued? Soap operas around the world. London-New York, 1995.

Požadavky

Požadavky k1) Aktivní účast, 2) písemně vypracovaný referát na dojednané téma v rozsahu 5-7 stran, 3) krátký, cca desetiminutový "diskusní příspěvek" proslovený v semináři

Garant

Mgr. Martin Foret, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martin Foret, Ph.D.