Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Textuální analýza (KZU / TAM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / TAM - Textuální analýza, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvodní informace k průběhu kurzu, stanovení referátů a podmínek fungování kurzu;2. Základní pojmy textuální analýzy: text, diskurs, metoda, analýza; typy textuálních analýz; způsob výběru vzorku,3. Sémiotická analýza textu I: ukázková analýza vybraného obrazovaného materiálu.4. Sémiotická analýza textů II:5. Kritická diskurzivní analýza podle Normana Fairclougha; sociokulturní přístup k diskursu; koncept marketizace a demokratizace veřejného prostoru; Třídimenzionální model diskursu.6. Sociokognitivní přístup k diskurzu. Kritická diskurzivní analýza podle Theuna van Dijka. Analýza metafor.7. Analýza persvaze v médiích (ideologický čtverec, analýza emocionalizace v jazyce).8. Intertextuální a interdiskurzivní analýza textu (N. Fairclough);9. Prezentace analýz v semináři I.10. Prezentace analýz v semináři II.11. Prezentace analýz v semináři III.

Získané způsobilosti

Studenti budou obeznámeni s hlavními metodami a technikami vybraných typů textuálních analýz v kontextu sociálních věd.Studenti jsou schopni aplikovat metody textuální analýzy při analýze současných kulturních a mediálních témat.

Literatura

Hájek, M. Čtenář a stroj: vybrané metody sociálněvědní analýzy textů. Praha: Sociologické nakladatelství (SLON), 2014. ISBN 978-80-7419-161-9.Sedláková Renata. Výzkum médií. Nejužívanější metody a techniky. Grada, 2015. ISBN 978-80-247-3568-9.FAIRCLOUGH, N. Analysing Discourse. Textual analysis for social research. London: Routledge, 2003. Fairclough, N.:. Discourse and Social Change. Blackwell Publishers Ltd, 1992. NEKVAPIL, J., LEUDAR, I. Prezentace událostí 11. 9. 2001: Bush, bin Ládin a jiní v interakci. Sociologický časopis 42, č. 2, s. 353-377., 2006. Bauer, M., W. ? Gaskell, G. Qualitative researching with text, image and sound. A practical Handbook. London, Sage Publication Incorporated 2000. Karlík, P., Nekula, M., & Pleskalová, J. Encyklopedický slovník češtiny. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2002. ISBN 807106484X.NEKVAPIL, J. Etnometodologická konverzační analýza v systému encyklopedických hesel. Češtinář 10, , s. 80-87, 2000. Auer, Peter. Jazyková interakce. Praha: NLN, 2014. ISBN 978-80-7422-268-9.Kořenský, J. ? Hoffmannová, J. ? Müllerová, O. ? Jaklová, A. Komplexní analýza komunikačního procesu a textu. České Budějovice 1999. Nünning, A., Trávníček, J., Holý, J., Urválek, A., & Adamová, Z. Lexikon teorie literatury a kultury: koncepce, osobnosti, základní pojmy. Brno: Host, 2006. ISBN 8072941704.Chandler, D. Semiotics. The basics. London: Routledge, 2004.

Požadavky

POŽADAVKY PRO ZÍSKÁNÍ ZÁPOČTU:1) Pravidelná docházka max. 2 absence bez omluvy, příp. 3. a 4. absenci je možno omluvit (a nahradit splněním přiměřeného zvláštního úkolu) pouze tehdy, doložíte-li skutečnost, že jste chyběli z vážných důvodů (nemoc, studijní pobyt mimo UP aj.). 2) Prezentace analýzy vybrané skupiny propagačních videí VŠ: Sémiotická analýza vybrané skupiny propagačních videí VŠ dle jednotné metodiky. Ústní prezentace analýzy v semináři ve skupině. Detailní podmínky pro analýzu jsou uvedeny ve výukovém portálu Katedry žurnalistiky (moodle.upmedia.cz)KOLOKVIUM (KZU/TAM)Kolokvium probíhá ústně formou rozpravy. Vyžaduje se detailní obeznámenost se základními typy analýz a pojmů s nimi spojených, které byly probírány v LS 2015. U kolokvia se hodnotí i schopnost kritického myšlení, tj. v tomto případě schopnost vybrat vhodný typ analýzy pro zvolené téma, dále schopnost kriticky reflektovat jednotlivé typy analýz v kontextu studovaných oborů.Podmínky pro získání kolokvia v LS 2015 platí i pro studenty, kteří kurz navštěvovali v předchozích letech. Požadované typy analýz ke kolokviu budou zveřejněny v průběhu semestru a budou vesměs vycházet z programu semináře. U kolokvia se předpokládá obeznámost s povinně zadanou literaturou (Hájek 2014 a Sedláková 2015). Výukový portál Katedry žurnalistikyPředmět TEXTUÁLNÍ ANALÝZA má svoji virtuální podporu ve výukovém portálu Katedry žurnalistiky (moodle.upmedia.cz), který je plnohodnotnou součástí výuky tohoto kurzu (výukové materiály, informace k organizaci výuky, ankety, atd.). Je tedy povinností všech účastníků semináře se do tohoto kurzu.

Garant

Mgr. Petra Chvojková, Ph.D.