Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do teorie mediální komunikace (KZU / TMKKB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / TMKKB - Úvod do teorie mediální komunikace, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. uvedení do problematiky - komunikační/mediální studia a mediální komunikace (MK)2. konceptualizace základních pojmů MK ve společenskovědních a humanitních disciplínách (komunikace, sdělení, interpretace, význam, ...)3. interdisciplinární charakter studia MK4. sémiotika, lingvistika a MK, využití v komunikačních a mediálních studiích5. teorie informace/systémů a MK, využití v komunikačních a mediálních studiích6. sociologie, sociální psychologie, teorie sociální komunikace a MK, využití v komunikačních a mediálních studiích7. mediální komunikace jako proces a jeho segmentace8. základní komunikační modely MK9. kontext MK (společnost a kultura)10. mediální instituce (základní charakteristiky, determinanty a procesy)11. mediální produkce a mediální obsahy(způsob tvorby mediální produkce, intervenující faktory a procesy, mediální produkce jako informace / diskurz)12. publikum (charakteristika publika, vztah publika k ostatním segmentům procesu masové komunikace)13. efekty MK (vymezení pojmu, klasifikace efektů)

Získané způsobilosti

Student získá kompetence dané osnovou kurzu

Literatura

Reifová, I. a kol. Slovník mediální komunikace. Praha: Portál, 2004. DeFleur, M. - Ballová, S. J. Teorie masové komunikace. Praha 1996. Dominick, J. R. The dynamics of mass communication. McGraw-Hill: London 1993. Burton, G. - Jirák, J. Úvod do studia médií. Brno 2003. McQuail, D. Úvod do teorie masové komunikace. Praha 1999. Fiske, J. Introduction to communication studies. London 1992. Livingstone, S. Making sense of television. London 1998. Berger, A. A. Media analysis techniques. London 1998. Schudson, M. Sociology of news. W. W. Norton company. 2003.

Požadavky

Aktivní účast na přednáškách, příprava na semináře a vypracování a prezentace vybraného tématu v semináři.

Garant

Mgr. Marek Lapčík, Ph.D.