Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie obrazu (KZU / TOM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / TOM - Teorie obrazu, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základy fyziologie vnímání2. Vnímání obrazů3. Obraz a čas I4. Dispozitiv5. Problematika analogie6. Problematika ikonismu7. Obraz a význam/smysl8. Kompozice9. Kódy (perspektiva apod.)10. Obraz a čas II ? sekvence11. Obraz a narace12. Výtvarné a estetické13. Od kresby a malířského plátna přes fotografii k obrazu v pohybu (filmu)

Získané způsobilosti

Studenti získají základní přehled o vybraných tématech teorie obrazu Studenti si osvojí soubor klíčových termínů pro interpretování obrazu Studenti dokáží vyhodnotit roli obrazu v současné společnosti

Literatura

Císař, J. Co je to fotografie? Praha 2004. Monaco, J. Jak číst film. Svět filmu, médií a multimédií. Praha 2006. Žegin, L. F. Jazyk malířského díla. Konvencionální povaha umění minulosti. Praha 1980. Filipová, M. Možnosti vizuálních studií, Barrister a Principal, Brno 2007. Aumont, J. Obraz. Praha 2005. Liévre-Crossonová, É. Rozumět malířství. Praha 2006. Gombrich, E. H. Umění a iluze. Studie o psychologii obrazového znázorňování. Praha 1985. Zvěřina, J. Výtvarné dílo jako znak. Praha 1971.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:- pravidelná aktivní účast v semináři- příprava na semináře (znalost zadaných textů)- závěrečný test (80% úspěšnost)Požadavky ke zkoušce:- seminární práce (5 normonstran)- znalost probíraných okruhů

Garant

Mgr. Martin Foret, Ph.D.