Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie obrazu (KZU / TOZM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / TOZM - Teorie obrazu, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Strukturální přístup a interativní přístup jako metodický rámec přednášky.2. Ontogeneze vizuálního vnímání3. Obraznost jako psychosomatická kvalita, gnoseologické aspekty vizuality.4. Význam obrazu v sociální komunikaci.5. Vývoj sémantických modelů - od magického k poststrukturálnímu6. Vývoj obrazových forem od počátků do moderny7. Revoluce obrazových forem v moderně.8. Vícestupňový, strukturní model vizuálního vyjádření.9. Postmoderní struktura obrazových forem.10. Obrazové formy kinematografických a interaktivních médií11. Obrazové formy ve vztahu k jazyku.12. Obraznost a kreativita.

Získané způsobilosti

Student získá kompetence dané osnovou kurzu

Literatura

Vančát, Jaroslav. Tvorba vizuálního vyjádření. Praha, 2000. Vančát, Jaroslav. Vývoj obrazivosti od objektu k interaktivitě. Praha, 2009. Císař, J. Co je to fotografie? Praha 2004. Monaco, J. Jak číst film. Svět filmu, médií a multimédií. Praha 2006. Žegin, L. F. Jazyk malířského díla. Konvencionální povaha umění minulosti. Praha 1980. Filipová, M. Možnosti vizuálních studií, Barrister a Principal, Brno 2007. Aumont, J. Obraz. Praha 2005. Liévre-Crossonová, É. Rozumět malířství. Praha 2006. Gombrich, E. H. Umění a iluze. Studie o psychologii obrazového znázorňování. Praha 1985. Zvěřina, J. Výtvarné dílo jako znak. Praha 1971.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:- pravidelná aktivní účast v semináři- příprava na semináře (znalost zadaných textů)- závěrečný test (80% úspěšnost)Požadavky ke zkoušce:- seminární práce (5 normonstran)- znalost probíraných okruhů

Garant

doc. PhDr. Jaroslav Vančát, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Jaroslav Vančát, Ph.D.