Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Usuzování a argumentace (KZU / UAAM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / UAAM - Usuzování a argumentace, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Proč mluvit/psát správně?2. Pojmy argumentace, argument. Konzistence textu.3. Argumentační struktura textu I. Pojem sylogismu. Univerzální a jedinečné výroky.4. Argumentační struktura textu II. Základní pojmy výrokové a predikátové logiky.5. Argumentační struktura textu III. Způsoby explanace.6. Kompetence: jazyková, sémantická, sociální kompetence. Adresát textu.7. Stylistická výstavba textu. Způsoby vnitrotextového a mimotextového odkazování.8. Argumentační linie v dialogickém textu. Obecné zásady vedení dialogu a debaty.9. Nejčastější prohřešky.10. Úmyslné prohřešky proti úzu (ironie, zesměšnění, humor...).

Literatura

Foster, W. T. Argumentation and Debating. The Riverside Press, Cambridge, Massachusetts, USA, 1932. Hoffmannová, J. Sémantické a pragmatické aspekty koherence textu. Praha.

Požadavky

- pravidelná aktivní účast v semináři- příprava na semináře (znalost zadaných textů)- úspěšné absolvování zápočtového testuPožadavky ke kolokviu:- esej na dohodnuté téma (5 normostran) a její obhajoba