Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do filosofie (KZU / UFIBB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / UFIBB - Úvod do filosofie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. klíčová otázka na úvod ? co je to filosofie?2. kosmologie a první ontologie, rozdíly mezi tázáním Západu a Východu3. zrod metafyziky a prokletí jejího dědictví4. co Bůh? a člověk?5. cizí slovo gnoseologie ? poznání a skepse6. obrat k subjektu ? racionalismus a empirismus7. meze poznání8. filosofie a věda, filosofie a jazyk9. proměny chápání člověka10. člověk jako subjekt ? lidská existence11. místo člověka ve světě12. postmoderní guláš?

Získané způsobilosti

Student získá kompetence dané osnovou kurzu

Literatura

Blecha, I. (ed.). Filosofická čítanka. Olomouc 2000. Blecha, I. Filosofie. Olomouc 2002. Hollis, M. Pozvání do filosofie, Barrister & Principal, Brno 2001. Brno: CDK, 2000. Scruton, R. Průvodce moderního člověka filosofií, Barrister & Principal, Brno 2003. Kohák, E. Člověk, dobro a zlo, Ježek, Praha 1993. Fürst, M. Filozofie. Praha: Fortuna, 1994. ISBN 80-7168-161-X.Störig, H. J. Malé dějiny filosofie, Zvon, Praha 1996 (a novější vydání). Williams, J. T. Pú a filosofové, Volvox Globator, Praha 1997. Gaarder, J. Sofiin svět (kterékoli vydání).

Požadavky

Požadavky k zápočtu: - zápočtový test a vypracování eseje na zvolené téma - na základě nastudování zadaných textůKolokvium: obhajoba vypracované eseje a rozprava na vybrané téma z okruhů přednáškového kursu.

Garant

Mgr. Martin Foret, Ph.D.