Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do mediální praxe (KZU / UMPB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / UMPB - Úvod do mediální praxe, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvodní informace, podmínky ukončení disciplíny2. Typy žurnalistiky a médií. Mediální obsahy tištěných a elektronických médií, jejich typické znaky. Novinářské a mediální servisní organizace.3. Vzdělávání novinářů. Novináři a související profese, příbuzné obory.4. Zdroje žurnalistických informací. Získávání a zpracování, třídění, analýza, hodnocení, uchovávání informací. Etické aspekty práce s informacemi. Způsoby verifikace a objektivizace informací5. Tiskové zpravodajské agentury, jejich historie a jejich postavení na mediálním trhu. Agenturní zpravodajství, agenturní servis a způsoby distribuce informací.6. Tištěná média, noviny, časopisy a ostatní periodika. Vývoj a charakteristika.7. Specifika psané žurnalistické tvorby, rozdíly mezi seriozními a bulvárními periodiky8. Rozhlas a jeho technologický vývoj. Způsoby zpracování a šíření signálu. Digitalizace rozhlasového vysílání. Internetové rozhlasové stanice9. Specifika rozhlasové žurnalistiky, mluvené slovo, formy zpracování zpravodajských a publicistických do audiální podoby. Typy zpravodajských, publicistických rozhlasových pořadů, rozhlasové pásmo, rozhlasová dramatizace, zábava10. Televizní vysílání, technologie a způsoby šíření signálu, digitalizace vysílání. Internetové televizní vysílání.11. Specifika televizní žurnalistiky, audiovizuální podoby komunikátů, způsoby zpracování zpravodajských a publicistických příspěvků. Rozdíl mezi komerčními a veřejnoprávními stanicemi z pohledu obsahů12. DTP tiskové technologie, typografie, polygrafie a grafika.13. Fotografie a grafická úprava textů, obrazové sdělení.14. Zvláštnosti novinové a časopisecké fotografické informace, zpravodajská fotografie, reportážní fotografie a fotografická reportáž. Fotografický popisek. Grafy a tabulky. Vztah obrazového sdělení k textu.

Získané způsobilosti

Student získá základní informace o typech médií a jejich specificích a jednotlivých žurnalistických profesích.

Literatura

Tušer, A. Ako sa robia noviny. SOFA Bratislava 1999. Musil, J. Elektronická média v informační společnosti, Votobia Praha 2003. Osvaldova, B. a kol. Encyklopedie praktické žurnalistiky. Praha : Libri, 1999. Russ-Mohl, St. Journalismus-Das Hand und Lehrbuch, Frakfurt am Main 2003. Schellmann, B. a kolektiv. Média ? základní pojmy, návrhy, výroba, Europa-Sobotáles Praha 2004. Kol. Příručka pro novináře střední a východní Evropy. Praha : Syndikát novinářů ČR a Lidové noviny, 1991. Kol. Všetko o novinách. FAZ, Frankfurt n. M. 1994. Kunczik, M. Základy masové komunikace. Praha: Karolinum, 1995.

Požadavky

Předmět absolvují ti studenti, kteří:a) mají v pořádku docházku (maximálně 2 absence za semestr)b) si během semestru připraví krátké vystoupení před ostatními studenty dle zadání upřesněného na úvodní hodiněc) budou plnit případné úkoly na hodinud) absolvují závěrečný písemný zápočtový test vycházející z okruhů uvedených v sylabu

Garant

Mgr. Alexander Mencl

Vyučující

Mgr. Věra BartalosováMgr. Alexander Mencl