Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia komunikace (KZU / USKB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / USKB - Úvod do studia komunikace, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní vymezení komunikace ? hledání definice komunikace. Komunikace jako sociální intrakce Typologie interakcí podle Johna Thompsona.2.Základní pojmy studia sociální komunikace a jejich variace podle typu sociální komunikace. Roviny komunikace: masová, masmediální a mediální komunikace. Médium a mediace ? vymezení pojmů. Kód.3. Možnosti vědeckého zkoumání komunikace. Sociální, humanitní a přírodní vědy ve zkoumání komunikace a médií. Teorie komunikace. Teorie masové komunikace. Vznik mediálních a komunikačních studií jako samostatné vědecké disciplíny.4. Základní vědecká paradigmata komunikačních a mediálních studií. Současná povaha zkoumání komunikace a médií): interdisciplinárnost a multiparadigmatičnost. Domácí (česko-slovenská) vs. evropská tradice výzkumu komunikace a médií.5. Základní přístupy ke studiu komunikace: transmisivní (přenosové) vs. (a) kulturální přístupy ke komunikaci; Procesuální přístupy k (masmediální) komunikaci: obecná teorie systémů a teorie informace a její přínos pro studium komunikace; Rituálové (kulturální) pojetí komunikace (J. Carey.6. Sémiotika a její význam pro studium komunikace; struktura znaku; typy znaků a jejich vlastnosti. Sémiotický trojúhelník a jeho prvky a vztahy. Paradigma a syntagma v sémiotice.Signifikace a řády označování.7. Kulturální obrat v analýze médií. Příjmový model S. Halla. Kulturální studia.8. Problematika verbální a neverbální komunikace. Studium verbální komunikace; lingvistika a komunikace; pohlaví, jazyk a komunikace.9. Teorie sociální komunikace: povaha sociální komunikace; významová struktura komunikačního aktu; personální, sociální a kulturní dimenze komunikace.10. Problematika periodizace vývoje lidské komunikace. Teorie proměn komunikačních forem (Melvin deFleur a Sandra Ball-Rokeach) a základní epochy vývoje lidské komunikace.11. Současná situace vývoje a lidské komunikace ve vztahu k médiím.

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí základní pojmy studia sociální komunikace.Studenti se seznámí se základními přístupy ke studiu komunikace (sémiotický, přenosový, rituálový, atd.). Studenti jsou schopni aplikovat základní termíny teorie komunikace při analýze současných kulturálních a mediálních problémů.

Literatura

Jirák, J., & Köpplová, B. (2009). Masová média. Praha: Portál. Vybíral, Z. Psychologie lidské komunikace. Praha 2000. Portál, Praha, 2000. Reifová, I. a kol. Slovník mediální komunikace. Praha: Portál, 2004. Griffin, E. A First Look at Communication Tudory, McGraw-Hill, London 2006. LOTKO, E. Kapitoly ze současné rétoriky. Olomouc: UP, 1997. Doubravová, J. Sémiotika v teorii a praxi, Portál, Praha 2002. McQUAIL, D. Úvod do teorie masové komunikace. Praha, 2007. ISBN 978-80-7367-338-3.Kunczik, M. Základy masové komunikace. Praha: Karolinum, 1995. THOMPSON, J. B. Média a modernita. Praha : Karolinum, 2004. JIRÁK, J., KÖPPLOVÁ, B. Média a společnost: Stručný úvod do studia médií a mediální komunikace. Praha, 2003. ISBN 80-7178-697-7.Burton,G., Jirák, J. Úvod do studia médií. Brno: Barristel a Principal, 2001. ISBN 80-85947-67-6.

Požadavky

Předmět absolvují ti studenti, kteří:a) mají v pořádku docházku (povoleny je absence na max. 3 přednáškách, tj. jednom výukovém bloku). b) úspěšně složí závěrečný zápočtový test (75% z celkového počtu možných bodů).c) úspěšně složí ústní zkoušku.

Garant

Mgr. Petra Chvojková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petra Chvojková, Ph.D.