Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia komunikace (KZU / USKBB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / USKBB - Úvod do studia komunikace, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky, komunikace jako předmět studia, komunikace ?běžná? a ?poučená?, teorie komunikace2. Vymezení ? pojem komunikace, teoretické rámce a ukotvení studia komunikace, jeho interdisciplinární charakter3. Šíře zkoumání komunikace, ?kooperující? disciplíny ? psychologie, sociologie, sémiotika, lingvistika, rétorika, mediální studia? a jejich přínos a specifika; komunikace lidská a ?ne-lidská? (zvířecí, strojová apod.)4. ? 5. Struktura komunikace, modely komunikace ? složky a aspekty komunikace6. ? 7. Typy komunikace ? intrapersonální, interpersonální, skupinová, meziskupinová, institucionální, societární; rozdíly, specifika, reflexe8. Specifika mediální komunikace, masová komunikace; persvaze9. Komunikační kanály; komunikace mediovaná vs. mediální10. Verbální a nonverbální komunikace, smíšená komunikace, zvláštní typy komunikace11. Komunikát ? statický a dynamický, komplexní a simplexní, produkce a recepce, ?komunikační konzerva?12. Možnosti zkoumání komunikace, kontextualizace kursu s navazujícími disciplínami v rámci oboru

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí základní pojmy studia sociální komunikace.

Literatura

Griffin, E. A First Look at Communication Tudory, McGraw-Hill, London 2006. LOTKO, E. Kapitoly ze současné rétoriky. Olomouc: UP, 1997. Kořenský, J. Komunikace a čeština. Jinočany, 1992. Jirák, J., & Köpplová, B. (2009). Masová média. Praha: Portál. Vybíral, Z. Psychologie lidské komunikace. Praha 2000. Portál, Praha, 2000. Doubravová, J. Sémiotika v teorii a praxi, Portál, Praha 2002. Reifová, I. a kol. Slovník mediální komunikace. Praha: Portál, 2004. Kunczik, M. Základy masové komunikace. Praha: Karolinum, 1995. McQUAIL, D. Úvod do teorie masové komunikace. Praha, 2007. ISBN 978-80-7367-338-3.Další literatura k jednotlivým okruhům bude doporučována na přednáškách. THOMPSON, J. B. Média a modernita. Praha : Karolinum, 2004. Burton,G., Jirák, J. Úvod do studia médií. Brno: Barristel a Principal, 2001. ISBN 80-85947-67-6.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: - zápočtový test a vypracování eseje na zvolené téma - na základě nastudování zadaných textůZkouška:závěrečný test.

Garant

Mgr. Petra Chvojková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petra Chvojková, Ph.D.