Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy ekonomie (KZU / ZEKB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / ZEKB - Základy ekonomie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do studia. Ekonomické principy - úvod.2. Člověk a ekonomie. Ekonomické chování spotřebitele.3. Náklady a nabídka.4. Tržní rovnováha a efektivnost. Směna a specializace.5. Dokonalá a nedokonalá konkurence. Výrobní faktory.6. Trh práce. Volné a veřejné statky. Veřejná volba.7. Domácí produkt. Tvorba a užití HDP.8. Bankovní soustava. Agregátní poptávka. Agregátní nabídka.9. Hospodářský cyklus. Inflace.10. Měnový trh. Platební bilance.11. Státní rozpočet. Měnová politika.

Získané způsobilosti

Obsahem kurzu jsou základy ekonomie, jejichž znalost je nezbytná pro hlubší studium samostatných ekonomických oblastí. Výchozím hlediskem je skutečnost, že ekonomie je projevem lidského chování, které je určeno jistými principy. Kromě teoretického výkladu budou probírány i konkrétní příklady, zaměřené na českou ekonomickou realitu a na sepětí ekonomické teorie a hospodářsko-politické praxe.

Literatura

KUBÁTOVÁ, Jaroslava. Náhled do ekonomie. UP, Olomouc, 2004. HEYNE, Paul. Ekonomický styl myšlení. VŠE Praha, 1991. SOJKA, Milan, KONEČNÝ, Bronislav. Malá encyklopedie moderní ekonomie. Libri, Praha, 2004. FIALOVÁ, Helena. Malý ekonomický výkladový slovník. A plus, Praha, 2004. Ročenka Hospodářských novin. Economia, Praha (každoročně od r. 1997). HEJTMAN, Pavel. Rozumíme současné tržní ekonomice?. JČU, České Budějovice, 1998. HOLMAN, Robert. Základy ekonomie pro studenty vyšších odborných škol a neekonomických fakult VŠ. C.H.Beck, Praha, 2000. MANKIW, Gregory, N. Zásady ekonomie. Grada Publishing, Praha, 1999.

Požadavky

Zápočet:- zápočtový test (student musí správně zodpovědět alespoň dvě třetiny otázek)- seminární práci na téma: Aktuální ekonomický problém, který mě zajímá, a návrhy jeho řešení. Kolokvium: prověření získaných teoretických znalostí podle tematických okruhů kursu.

Garant

doc. Ing. Jaroslava Kubátová, Ph.D.