Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdroje informací (KZU / ZIN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / ZIN - Zdroje informací, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení předmětu, definice, charakteristika speciální, vědecké a žurnalistické informace. Obecné způsoby získávání informací, technická podpora, digitalizované zdroje a internet2. Relevantní a irelevantní informace (zpravodajské hry), aktivní a pasivní informace, komunikační kanály, komunikační šumy, psychologické aspekty získávání informací. Etické aspekty získávání informací, zákonné normy3. Zdroje žurnalistických informací, typy a formy žurnalistických informací (psaná, audiální a audiovizuální informace ).4. Vlastní a zprostředkované informace. Akce určené k informování veřejnosti prostřednictvím médií, tisková setkání, brífink, beseda, propagační a komerční akce5. Společenské, politické, kulturní, vědecké, ekonomické elity jako zdroj informací. Kvalita poskytovaných informací.6. Celebrity jako zdroj žurnalistických informací, problematika ověřování takových informací7. Tiskové (zpravodajské) agentury , historie jejich vzniku, přehled typů zpravodajských agentur, všeobecné a specializované agentury. ČTK jako tisková agentura národní, univerzální, veřejnoprávní8. Agenturní práce, sběr, třídění a úprava informací, agenturní produkty a soubory, databáze, digitalizace agenturního servisu. Typy agenturních zpráv. Diverzifikace nabídky,interaktivita9. Ověřování a verifikace informací, způsoby objektivizace informací v kontextu sledovaného společenského jevu. Mechanické a analytické metody zjišťování vyváženosti žurnalistických informací v médiích.10. Rešerše jako nutný základ seriozního zpracování informací. Podíl rešerše na vytváření žurnalistického komunikátu. Verifikační funkce rešerše11. Digitalizace informačních souborů, digitální způsoby šíření informací. Internet jako zdroj všeobecných a žurnalistických informací. Oficiální a soukromé webové stránky12. Získávání žurnalistických informací v krizových situacích a právní problémy s tím spojené

Získané způsobilosti

Student získá kompetence dané osnovou kurzu

Literatura

Kunczik, M. Základy masové komunikace. Praha 1995. HLAVÁČKOVÁ, Sv. Agentúrna žurnalistika, UK Bratislava 2001. Reifová, I. a kol. Slovník mediální komunikace. Praha 2004. McNair, B. Sociologie žurnalistiky. Praha: Portál, 2004. TRUNEČKOVÁ, L. Tiskové agentury. Praha : Karolinum, 1997. Burton,G., Jirák, J. Úvod do studia médií. Brno: Barristel a Principal, 2001. ISBN 80-85947-67-6.BARTOŠEK, J. Úvod do studia žurnalistiky. Olomouc : SDV FF UP, 2000. ČULÍK, J., PECINA, T. V hlavních zprávách: Televize. Praha : ISV, 2001.

Požadavky

Zápočet: získají ti posluchači, kteří absolvují nejméně 2/3 seminářů a vypracují seminární práci v rozsahu 3 stran na téma úzce související s tématikou žurnalistických informací. Ostatní, kteří mají vyšší absenci, navíc vypracují zvláštní seminární práci na vyučujícím zadané téma a to v rozsahu nejméně 5 normostran psaného textu.Kolokvium: prověření získaných teoretických znalostí podle tematických okruhů kursu.

Garant

Mgr. Alexander Mencl