Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy managementu (KZU / ZMB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / ZMB - Základy managementu, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Definice systému a systémového přístupu jako báze pro chápání managementu (= řízení).2. Základní pojmy managementu a jeho historický vývoj, význam pro současnost. Klasikové managementu.3. Moderní směry managementu a současný vývoj řízení.4. Definování a rozbor základních funkcí managementu.5. Charakteristika managera, jeho činnosti, rolí, požadavku na něj kladených a odpovědnosti v systémech i procesech řízení.6. Význam předvídání a procesy plánování, jakožto základní funkce řízení.7. Problematika rozhodování a nástin rozhodovacích metod. Základní informační procesy a jejich význam pro řízení.8. Organizování a základní organizační struktury. Organizace jako společenství lidí.9. Personální řízení a vedení lidí, komunikování. Motivace a stimulace.10. Kontrola a její druhy, procesy kontroly.11. Základy etiky a podnikové kultury.12. Rizika a krize v řízení. Základy krizového řízení..13. Perspektivy řízení a role člověka a manažera v něm. Růst odpovědnosti manažera za důsledky řídící práce.

Získané způsobilosti

Student získá kompetence dané osnovou kurzu

Literatura

Porvazník, J. Celostní management. Bratislava: Sprint, 2003. ISBN 80-89085-05-9.Magretta, J. Co je to management. PRAHA: Management Press 2004. Robbins, S.P. - Coulter,M. Management. Donelly, J.H. - Gibson,J.L. - Ivancevich,J.M. Management. PRAHA: Computer Press 2000. Vágner, I. Management z pohledu všeobecného a celostního. BRNO: Masarykova univerzita 2003. Veber, J. a kol. Management. Základy, prosperita, globalizace. Management Press Praha, 2000. ISBN 200080-85839-09-1.

Požadavky

Zápočet: Podmínkou udělení zápočtu je 80%ní aktivní účast na výuce a odevzdání písemné práce na dohodnuté téma v rozsahu 4-6 stran.Kolokvium: prověření získaných teoretických znalostí podle tematických okruhů kursu

Garant

PhDr. Veronika Chmelařová