Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zpravodajství a publicistika (KZU / ZPB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / ZPB - Zpravodajství a publicistika, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Zpravodajská norma2. Funkce (cíle, záměry) jako základní formativní prostředek volby výrazových prostředků v textech3. Sekvenčnost ve zpravodajství4. Žánrově nezačlenitelné texty5. Publicistika - normy, zásady6. Publicistika - typy publicistiky vzhledem k funkcím7. Publicistika - způsoby naplnění, užívání výrazových prostředků, kompozice8. Tematický diskurz9. Textový komplex, jeho strukturace

Získané způsobilosti

Schopnost vytvářet texty s potenciálem naplnit autorský záměr.

Literatura

Jílek, V. Lexikologie a základy stylistiky nejen pro žurnalisty. Olomouc 2006. Bartošek, J.. Zpravodajství a publicistika, FF UP, Olomouc 2001. Jílek, V. Žurnalistické texty jako výsledek působení jazykových a mimojazykových vlivů, Olomouc 2009, 120 s., příloha CD. Burns, L. S. Žurnalistika, Portál, Praha 2004.

Požadavky

- identifikovat, klasifikovat a analyzovat zpravodajská a publicistická sdělení v tištěných i elektronických médiích;- poznat jejich specifické kompoziční a jazykové prostředky;- určit charakteristické rysy jednotlivých masmédií ve vztahu ke zpravodajství a publicistice;- tvořit tištěná či audiovizuální zpravodajská a publicistická sdělení s využitím jejich specifických prostředků a postupů.

Garant

Mgr. Viktor Jílek, Ph.D.