Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy přírodních věd a popularizace vě (KZU / ZPVB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / ZPVB - Základy přírodních věd a popularizace vě, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Věda a pseudověda. Proměna postavení vědy ve 20. století. Kritika vědy a opodstatněnost této kritiky. Interdisciplinarita a transdisciplinarita.2. Povaha matematického uni(multi)verza. Svět(y) matematiky a jeho(jich) rozrůstání. Největší matematické problémy a jejich řešení.3. Axiomy matematiky. Od formalismu k matematice bez axiomů. Hilbertova výzva, Gödelova (Turingova) omezení a možné cesty "za hranice".4. Vypočitatelnost a nevypočitatelnost, zrození výpočetního stoje. Turingův stroj a algoritmus. Paralelní počítač a nealgoritmizovatelné problémy.5. Kvantová mechanika, její proměny a současná podoba. Podoba fyzikální reality po Schrödingerovi a Heisenbergovi. Paradoxy kvantové fyziky a jejich vysvětlení.6. Teorie relativity a fyzikální kosmologie. Neeukleidovské geometrie a podoba(y) vesmíru. Povaha času v teorii relativity.7. Snění o finální teorii. Superstruny a M-teorie, povaha vztahu fyziky a matematiky. Hypotetická podoba fyziky po objevu TOE.8. Nelineární termodynamika a teorie chaosu. Povaha času v termodynamice. Věda o chaosu nebo chaos ve vědě?9. Co je život? Molekulární biologie a hypotéza sobeckého genu. Výhody a slabiny biologického redukcionismu. Dogmata molekulární biologie a jejich zpochybnění.10. Alternativy k hypotéze sobeckého genu. Biofyzika, samoorganizace a biologický strukturalismus. Meze matematického modelování života.11. Neurobiologie, struktura a funkce mozku. Metody zkoumání mozku. Spor o lokalizaci mozkových funkcí.12. Kognitivní věda, příklad transdisciplíny. Klíčové otázky: vědomí a sebevědomí, paměť, inteligence ad.13. Mohou stroje myslet? "Umělá" versus "přirozená" inteligence. Možnosti konekcionismu a další přístupy.

Získané způsobilosti

Student získá základní vhled do problematiky přírodních věd.

Literatura

Kauffman, S.A. Čtvrtý zákon. Praha, Paseka, 2004. Damasio, A. Descartův omyl. Praha, Mladá fronta, 2000. Gleick, J. Chaos: Vznik nové vědy. Brno 1996. Einstein, A. Jak vidím svět. Praha, Nakladatelství Lidové noviny, 1993. Coveney, P., Highfield, R. Mezi chaosem a řádem. Praha, Mladá fronta, 2003. Barrow, J.D. Pí na nebesích. Praha, Mladá fronta, 2000. Weinberg, S. Snění o finální teorii. Hynek, Praha, 1996. Dawkins, R. Sobecký gen. Mladá fronta, Praha., 1998.

Požadavky

Zápočet: Absolvování zápočtového testu Kolokvium: prověření získaných teoretických znalostí podle tematických okruhů kursu.

Garant

Mgr. Lukáš Zámečník hadwiger, Ph.D.