Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Žurnalistická specializace - politická (KZU / ZSPB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / ZSPB - Žurnalistická specializace - politická, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Probíraná látka s rámcovým časovým vymezením:Zpravodajská část1. Jak pracuje parlamentní zpravodaj. Parlamentní a senátní kuloáry, zpravodajství z vlády. Informace off record a jak s nimi nakládat. Politická čestina a její překlad do srozumitelného jazyka.2. Regionální politika, rostoucí vliv krajů. Velká politika není jen v parlamentu, ale tam, kde se rozdělují velké peníze.3. Politik jako veřejně činná osoba a jeho právo na soukromí. Jak překonat odpověď "No comment".Publicistická část1. Politická analýza. Jak rozklíčovat politické náznaky a nejasná sdělení.2. Příprava politických komentářů a glos.3. Nadsázka a humor v politických komentářích, jak pracovat se satirou. Kdy psát vážně, kdy burcovat, kdy pobavit

Získané způsobilosti

Student si osvojí praktické kompetentce a profesní rutiny disponující ho k samostatné činnosti v dané specializaci a bude připraven na praktickou část státní závěrečné zkoušky.

Literatura

Vybíral, Z. Lži, polopravdy a pravda v lidské komunikaci. Praha: Portál, 2003. ISBN 80-7178-812-0.Bradová, Eva. Od lokálních mítinků k politickému marketingu. Brno, 2005. Jirák, J. - Říchová. B. (2000): Politická komunikace a média. Karolinum.

Požadavky

Požadavky k zápočtuVyžadováno bude pravidelné sledování tištěných celostátních periodik zaměřených na ekonomiku a ekonomických suplementů či částí alespoň jednoho celostátního deníku. Sledovány budou rovněž ekonomicky zaměřené pořady v elektronických médiích. Z výše uvedených médií budou vedle vlastní produkce čerpány příklady pro analýzy.Šest příspěvků na zvolená témata. Příspěvky budou zveřejněny na katederním e-zinu, jeden delší semestrální projekt (může být ve skupině 2-3 studentů) - např. analýza určitého periodika/rubriky apod. (dle předchozí domluvy s vyučujícím).Kolokvium: rozprava formou obhajoby vypracovaných komunikátů a prověření získaných teoretických znalostí podle tematických okruhů kursu.

Garant

Ing. David Macháček