Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Reálie Nizozemí a Vlámska (NIZ / 1RNV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NIZ / 1RNV - Reálie Nizozemí a Vlámska, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Nizozemsko (NL) a Belgie (BE) na mapách a v číslech - fyzická geografie, státní zřízení, oficiální jazyky2. Stereotypy o NL a Nizozemcích, administrativní členění a státní správa v NL3. Panovníci NL a jejich role ve společnosti, státní symboly a svátky4. Nizozemské výrobky a firmy, ekonomická situace NL5. Tradiční a moderní architektura v NL6. Tolerance v NL, soužití s vodou po nizozemsku7. Stereotypy o BE a Belgičanech/Vlámech, administrativivní členění a státní správa v BE8. Panovníci Belgie a jejich role ve společnosti, státní symboly a svátky9. Belgické (vlámské) výrobky a firmy, ekonomická situace BE10. Tradiční a moderní architektura ve Vlámsku11. Vlámské a nizozemské malířství - nejdůležitější představitelé12. Muzea v NL a v BE, kulturní rozdíly mezi NL a BE

Získané způsobilosti

Osvojení si nejdůležitějších znalostí z geografie, kultury, společenského a politického dění nizozemsky mluvících oblastí se zaměřením na Nizozemsko a Vlámsko. Orientace na slepé mapě Beneluxu, všeobecný přehled o aktuálním dění a ekonomice NL a BE, o specifikách a kulturních rozdílech mezi NL a BE. Obeznámení se s nejdůležitějšími představiteli nizozemského a vlámského malířství.

Literatura

Vandeputte, O., & Krijtová, O. (1996). Nizozemština: jazyk dvaceti miliónů Nizozemců a Vlámů. Rekkem: Stichting Ons Erfdeel. http://www.businessinfo.cz/cs/zahranicni-obchod-eu/teritorialni-informace-zeme/belgie.htmlhttp://www.businessinfo.cz/cs/zahranicni-obchod-eu/teritorialni-informace-zeme/nizozemsko.htmlIstendael, G., & Irmannová, J. (1998). Belgický labyrint. Praha: Cinemax. časopis Ne-Be. Praha. Renner, H., & Pellarová, J. (2002). Česká republika a Nizozemsko: historie vzájemných vztahů. Praha: Paseka. Horst, H. P., Schürová, P., & Pellarová, J. (2005). Dějiny Nizozemska. Praha: Lidové noviny. (2012). Kulturní křižovatky: Praha - Brusel, Češi a Belgičané v dialogu. Praha:Prostor. Istendael, G. van. (2007). Moje Nizozemsko. Encyklopedie nizozemské duše. Praha. Krijt, K., & Goedhart, P. J. (2013). Sýrové pivo: (překvapivé) Česko-nizozemské souvislosti. Praha: Nakladatelství Lidové noviny. http://portal.mpsv.cz/eures/prace_v_eu/zeme/belgiehttp://www.flandry.cz/Kabela, M. (2002). Holandská skutečnost : nizozemské aktuality, lidé a prostor, tolerance, média, školství, zdravotnictví, zemědělství. Brno: Barrister & Principal. Kabela, M. (2001). Holandská současnost : politické strany a státní správa, zahraniční politika, hospodářství a doprava, politika vůči drogám a veřejné agresi, eutanazie. Brno: Barrister & Principal. http://www.holandsko.cz/Kabela, M. (1999). Holandská zkušenost: jak malá země řeší aktuální společenské a politické problémy. Brno: Barrister & Principal. http://portal.mpsv.cz/eures/prace_v_eu/zeme/nizozemsko

Požadavky

Studenti připraví powerpointové prezentace na zvolené téma a dají je k dispozici na elektronickou studijní platformu moodle. Na konci semestru jsou prověřeny základní znalosti reálií NL a BE formou písemného didaktického testu, který obsahuje mj. slepou mapu a ukázky nejznámějších uměleckých děl. Poté studenti absolvují kolokvium (ústní forma), k němuž si přinesou seznam přečtené studijní literatury, příp. časopiseckých článků.

Garant

Mgr. Kateřina Křížová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Kateřina Křížová, Ph.D.