Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do filologie (NIZ / 1UDF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NIZ / 1UDF - Úvod do filologie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška seznamuje studenty mj. s odbornou literaturou a nejdůležitějšími nástroji nederlandistiky a podává celkový přehled o současném stavu oboru. Na základě prostudované literatury a příkladů z nizozemštiny je podán výklad základních pojmů lingvistické terminologie a nastíněn obsah jednotlivých lingvistických disciplín.1. Nederlandistika jako obor, rozšíření nizozemského jazyka ve světě, Nizozemská jazyková unie2. Funkce jazyka, jazykový vývoj3. Genetická a typologická klasifikace jazyků4. Vývoj lingvistiky5. Jazyk jako systém, dělení lingvistiky6. Fonetika a fonologie, mluvená a psaná podoba jazyka7. Gramatika a možnosti jejího popisu - morfologie, syntax8. Lexikologie a lexikografie, vývoj slovní zásoby;9. Dialektologie a rozdělení nizozemských dialektů; stylistika, sémantika, etymologie10. Matematická lingvistika a korpusová lingvistika, textová lingvistika, pragmatika11. Psycholingvistika, sociolingvistika, neurolingvistika12. Nederlandistika intra muros a extra muros, Certificaat Nederlands als Vreemde Taal, stipendijní pobyty

Získané způsobilosti

Student se orientuje v základní lingvistické terminologii a odborné literatuře oboru nederlandistika. Je obeznámen s vývojem lingvistiky coby vědní disciplíny, rozlišuje mezi jednotlivými lingvistickými disciplínami a dokáže stručně klasifikovat nizozemský jazyk z hlediska genetického a typologického.

Literatura

Vandeputte, O. a Krijtová, O. Nizozemština. Jazyk dvaceti miliónů Nizozemců a Vlámů. Rekkem: Ons Erfdeel , 1993. Černý, J. Úvod do studia jazyka. Olomouc: Rubiko, 1998. (2012). Gramatika současné nizozemštiny. Brno: Lingea. Černý, J. (2005). Malé dějiny lingvistiky. Praha: Portál. Čermák, F. & Hrnčířová, Z. Nizozemsko-český slovník. Voznice:Leda, 2005. Taalunieversum.

Požadavky

Prezentace na zvolené téma, esej v češtině, domácí příprava

Garant

Mgr. Kateřina Křížová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Kateřina Křížová, Ph.D.