Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia literatury (NIZ / 1UVLT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NIZ / 1UVLT - Úvod do studia literatury, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V prvních přednáškách bude pozornost věnována vztahu literatury k jiným druhům umění, společnosti, jiným vědeckým disciplínám. Na toto základní uvažování o literatuře naváže část věnovaná vědeckému zkoumání literatury a literárněvědné metodologii. Další část přednášek se bude soustředit k tematickému okruhu literární komunikace, vztahu autora a textu, textu a čtenáře, recepce literárního díla. Poslední část přednášek bude koncipována tak, aby studenti získali základní orientaci v pojmech používaných při analýze prozaických a básnických textů a dokázali tyto poznatky využít v praxi.

Získané způsobilosti

Přehled základních příruček nederlandistiky a cílů oboru.

Literatura

Eco, U., & Flemrová, A. (2004). O literatuře. Praha: Argo. Petrů, E. (2000). Úvod do studia literární vědy. Olomouc: Rubico. Haman, A. (1999). Úvod do studia literatury a interpretace díla. Jinočany: H&H. Brukner, J., & Filip, J. (1997). Poetický slovník. Praha: Mladá fronta. Eco, U. (1997). Šest procházek literárními lesy. Olomouc: Votobia. Štochl, M. (2005). Teorie literární komunikace. Praha: Akropolis. Wellek, R., Warren, A., Calda, M., Procházka, M., & Stříbrný, Z. (1996). Teorie literatury. Olomouc: Votobia.

Požadavky

Aktivní účast.

Garant

PhDr. Eva Brázdová Toufarová

Vyučující

PhDr. Eva Brázdová Toufarová