Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Společnost Nizozemí a Belgie (NIZ / 2SPOL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NIZ / 2SPOL - Společnost Nizozemí a Belgie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz seznamuje studenty se shodnými i rozdílnými rysy nizozemské a vlámské společnosti, s pojetím kulturní identity v Nizozemsku a Belgii a s nejdůležitějšími nizozemskými a vlámskými osobnostmi. Zabývá se popisem nejdůležitějších tradic i charakteristikou nejnovějších trendů v nizozemské a vlámské společnosti. Zvláštní pozornost je věnována např. politickému systému v obou zemích, aktuálnímu politickému a kulturnímu dění, porovnání školských systémů, vědě a výzkumu, sportu či problematice multikulturalismu. Studenti mají též možnost diskutovat o aktuálních společenských tématech (jako je např. integrace menšin, problematika drog, nezaměstnanost či eutanázie), k nimž se různým způsobem vyjadřují nizozemská masmédia.1. Národní identita, nizozemská a vlámská mentalita, stereotypy o Nizozemcích a Vlámech2. Státní svátky a významné dny3. Politický systém, politické strany, volby a současná politická situace4. Známé osobnosti a aktuální společenské dění5. Výchova a vzdělávání, systém školství6. Věda a výzkum7. Multikulturní společnost8. Masmédia (tisk, televize, rozhlas)9. Kultura (divadlo, film, muzea)10. Sport a trávení volného času11. Kultura bydlení, architektura, životní prostředí

Získané způsobilosti

Student získá základní orientaci o vybraných tématech společenského života v Nizozemsku a ve Flandrech, přehled o aktuálním dění v obou zemích a rozšíří si slovní zásobu v nizozemštině.

Literatura

P. van Hauwermeiren & F. Simonis. Waar Nederlands de voertaal is. Nederland- en Vlaanderenkunde. Lier: Uitgeverij Van In, 1993. Mouton, O. a kol. België, een manier van leven. Tielt: Lannoo , 2001. Společnost pro nizozemskou a vlámskou kulturu. van Istendael, G. Moje Nizozemsko. Encyklopedie nizozemské duše. Praha: NLN , 2007. van Istendael, G. Belgický labyrint. Praha: Cinemax , 1998. B. Kruismans & P. Perceval. (2011). België voor beginnelingen. Leuven: Van Lalewyck. Wouters, P. België-Nederland. Verschil moet er zijn. Rotterdam: Lemniscaat , 2007. Miroslav Kabela. Holandská současnost. Politické strany a státní správa, zahraniční politika, hospodářství a dopravam politika vůči drogám a veřejné agresi, eutanazie.. Brno, 2000. ISBN 80-85947-63-3.Evenepoel, S. Maatschappij en instellingen van Nederland en Vlaanderen. Gent: Hogeschool Gent , 2005.

Požadavky

Aktivní účast v hodině, medailony 2 osobností, prezentace vybraného společenského aspektu (porovnání situace v NL a BE), 70% úspěšnost v závěrečném testu

Garant

Mgr. Kateřina Křížová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Kateřina Křížová, Ph.D.Mgr. Kateřina Křížová, Ph.D.