Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komparativní lingvistika (NIZ / 3KLG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NIZ / 3KLG - Komparativní lingvistika, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška seznamuje se základními teoretickými východisky komparativní lingvistiky a podává přehled o stavu bádání nizozemského jazyka z hlediska konfrontační lingvistiky. Ve cvičeních se studenti zaměřují na komparaci jazykového systému nizozemštiny a jiného jazyka, a to na různých jazykových rovinách (fonetické, morfologické, syntaktické, lexikální). Studenti sami zjišťují např. rozdíly/shody ve vyjadřování nizozemštiny a češtiny, a to především na základě komparace překladů nizozemských a českých literárních textů. Za tímto účelem využívají mj. i paralelní korpus Intercorp (http://www.korpus.cz/intercorp/).

Získané způsobilosti

Seznámit se s teoretickými východisky komparativní lingvistiky a se stavem bádání nizozemského jazyka z konfrontačního hlediska. Vyzkoušet si práci s paralelním korpusem Intercorp a konfrontační analýzu vybraného jazykového jevu např. v relaci nizozemsko-české.

Literatura

InterCorp. J. Fenoulhet a kol. (2007). Neerlandistiek in contrast. Bijdragen aan het Zestiende Colloquium Neerlandicum. Amsterdam: Rozenberg Publishers. Márta Kántor-Faragó. (2004). Causale conjuncties in het Duits en in het Nederlands. Čermák, F. & Kocek, J. (eds). (2010). Mnohojazyčný korpus InterCorp: Možnosti studia. Praha: Lidové noviny. René Dirven. (1999). Cognitieve inleiding tot taal en taalwetenschap. Leuven: Acco.

Požadavky

Aktivní účast v hodině, plnění zadaných úkolů, prezentace na zadané téma, odevzdání seminární práce (konfrontační analýza vybraného jazykového jevu).

Garant

Mgr. Kateřina Křížová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Kateřina Křížová, Ph.D.