Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literatura pro děti a mládež (NIZ / 3LDM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NIZ / 3LDM - Literatura pro děti a mládež, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky2. Historie literatury pro děti a mládež I3. Historie literatury pro děti a mládež II4. Historie literatury pro děti a mládež III5. Témata6. Žánry7. Protagonisté8. Současní autoři a specifika jejich tvorby I9. Současní autoři a specifika jejich tvorby II10. Současní autoři a specifika jejich tvorby III11. Film12. Opakování

Získané způsobilosti

Po absolvování semináře získají studenti ucelený obraz o problematice literatury pro děti a mládež v nizozemsky mluvící jazykové oblasti.

Literatura

COILLIE, Jan van, LINDERS, Joke, NIEWOLD, Selma, STAAL, Jos (red.). Encyklopedie van de jeugdliteratuur. Groningen, 2004. LINDERS, Joke, STAAL, Jos, TROMP, Herman, VOS, Jacques. (1995). Het ABC van de jeugdliteratuur. In 250 schrijversportretten van Abkoude naar Zonderland. Groningen. Urbanová, S. (2004). Sedm klíčů k otevření literatury pro děti a mládež 90. let XX. století: (reflexe české tvorby a recepce). Olomouc: Votobia. Dorovský, I., Řeřichová, V., & Alchazidu, A. (2007). Slovník autorů literatury pro děti a mládež. Praha: Nakladatelství Libri. časopis Ladění. SPELBRINK, Hanny, DE GRAAFF, Wendy. (1997). De wereld van het kinderboek. Groningen. Petr, F. (1929). Olejomalba a enkaustika. Praha: Peometheus. sborníky Současnost literatury pro děti a mládež. DONGELMANS, Berry (red.). (2000). Tot volle waschdom. Bijdragen aan de geschiedenis van de kinder- en jeugdliteratuur. Den Haag. Čeňková, J., Sieglová, N., & Dejmalová, K. (2006). Vývoj literatury pro děti a mládež a její žánrové struktury: adaptace mýtů, pohádek a pověstí, autorská pohádka, poezie, próza a komiks pro děti a mládež. Praha: Portál. URBANOVÁ, Svatava, ROSOVÁ, Milena. (2005). Žánry, osobnosti, díla (Historický vývoj žánrů české literatury pro mládež ? antologie). Ostrava.

Požadavky

1. aktivní účast2. domácí příprava (čtení textů)3. prezentace na zadané téma4. úspěšné absolvování závěrečného pohovoru

Garant

PhDr. Eva Brázdová Toufarová

Vyučující

PhDr. Eva Brázdová Toufarová