Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Konstrukce dotazníků (PCH / 92BTD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCH / 92BTD - Konstrukce dotazníků, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Výuka se skládá ze 4 bloků výuky po 4 hodinách:Vodární 6, Katedra psychologie, Uč. 213I. Blok čt 26.11.2015 od 14:00 do 17:15lektor: PhDr. Martin Dolejš, Ph.D.- Grafický design dotazníku, ladění, pilotáž, průvodní informace- Kódovací klíče, příprava datového souboru, export- Realizace dotazníkového šetření od A do Z (zkušenosti)- Dotazy, rady, náměty pro dotazníky účastníků kurzuII. Blok čt 10.12.2015 od 13:15 do 16:30lektor: Mgr. Miroslav Charvát, Ph.D.- Ne/výhody dotazníku jako metody získávání dat- Typy otázek a škál, základní způsoby dotazování- Vazba otázek v dotazníku na plánované statistické zpracování- Dramaturgie dotazníku, pořadí a délka- úvod do validity a reliability metod- Internetové dotazníky, jejich validita a specifika populace- Dotazy, rady, náměty pro dotazníky účastníků kurzuIII. Blok st 16.12.2015 od 11:30 do 14:45lektor: Mgr. Aleš Neusar, Ph.D.- Přístupy participantů k dotazníkům a strategie vyplňování- Kognitivně interakční model dotazování- Vhodné přístupy k formulaci otázek, příklady chyb- Dotazy, rady, náměty pro dotazníky účastníků kurzuIV. Blok čt 7.1.2016 od 9:00 do 12:15lektor: Mgr. Miroslav Charvát, Ph.D.- Rozbor dotazníku vlastní konstrukce (práce studentů)- Příprava na zkoušku (obhajobu vlastního dotazníku)- Dotazy, rady, náměty pro dotazníky účastníků kurzu

Získané způsobilosti

Studenti získají či si prohloubí dovednosti ve tvorbě a administrování dotazníků vlastní konstrukce (včetně internetových variant). Dále se seznámí s doporučeními pro zpracování dat získaných při šetření. Klíčová je schopnost postupného vylepšování a dolaďování metody tak, aby byla v maximální možné míře zvýšena její validita a reliabilita.

Literatura

Best, S. J., Krueger, B.S. (2004). Internet Data Collection. London. Disman, M. (1996). Jak se vyrábí sociologická znalost. Praha. Groves, R.M. et al. (2004). Survey Methodology. New Yersey.

Požadavky

Výstupem předmětu u každého ze studentů bude vlastní návrh dotazníku vytvořený na základě odpřednášených doporučení a na základě následné diskuze na semináři. Téma dotazníku je libovolné, nicméně je doporučeno, aby se vztahovalo ke konkrétním výzkumným záměrům doktorandů. Diskuze nad dotazníkem spojená s přezkoušením znalostí bude součástí závěrečné zkoušky. Výběr z doporučené literatury:Best, S. J., Krueger, B.S. Internet Data Collection. London Sage, 2004. Hendl, J. Přehled statistických metod zpracování dat. Praha, 2004. Groves, R.M. et al. Survey Methodology. New Yersey, 2004. Říčan, P. Úvod do psychometrie. Bratislava, 1977. Disman, M. Jak se vyrábí sociologická znalost. Praha: Karolinum, 1996.

Garant

PhDr. Martin Dolejš, Ph.D.Mgr. Miroslav Charvát, Ph.D.