Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Adiktologie 2, nealkoholické drogy (PCH / AD2M)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCH / AD2M - Adiktologie 2, nealkoholické drogy, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Anotace - tématické okruhy:Dělení drog - podle vzniku, podle působení, podle MKN 10.Závislosti bez substance.Vývojové stupně užívání nealkoholových drog.Rizika a škodlivé důsledky užívání.Statistika a výzkumy v adiktologii, současné trendy.Drogová politika státu a systém péče o uživatele nealkoholových drog.Primární prevence.Nízkoprahové služby.Léčebné programy.Doléčovací programy.Úvahy nad efektivitou služeb, negativními pohledy společnosti, etickými aspekty práce s uživateli drog.Zkušenosti z praxe a případová práce v prevenci i léčbě.

Získané způsobilosti

Studenti získají aktuální znalosti z oboru nelakoholových závislostí.Seznámí se se základními pojmy oboru, drogovou epidemiologií a systémem péče o uživatele drog v ČR.V rámci výuky se zbaví nejběžnějších tradovaných mýtů o nealkoholových drogách. Procvičí se v klinickém uvažování a v případové práci v rámci psaní tématické kazuistiky.

Literatura

Kalina, K. a kol. Drogy a drogové závislosti: mezioborový přístup I. a II. Praha, 2003. Adiktologie - oborový časopis. Zábranský, T. Drogová epidemiologie. Olomouc, 2003. ISBN 80-244-0709-4.Miovsky, M. a kol. Konopí a konopné drogy - adiktologické kompendium. Praha:Grada, 2008. ISBN 978-80-247-0865-2.Kalina, K. a kol. Základy klinické adiktologie. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-1411-0.

Požadavky

Podmínkou pro udělení kolokvia je zpracování případu klienta závislého na drogách či škodlivě užívajícího nealkoholové drogy popř. majícího problém s hazardní hrou atp. formou kasuistiky na minimálně dvě strany A4. Tato kasuistika je poté probírána na ústním kolokviu s vyučujícím. Další podrobnosti k zadání úkolu a požadavkům či termínům jsou součástí vstupního tutoriálu.

Garant

Mgr. Miroslav Charvát, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Eva Maierová, Ph.D.PhDr. Eva Maierová, Ph.D.