Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dopravní psychologie 2 (PCH / DP2M)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCH / DP2M - Dopravní psychologie 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Opatření a protiopatřenía. Vzdělávání, výcvik a testováníi. dopravní výchova ve školáchii. autoškoly a řízení s doprovodemiii. testování a udělování licencíiv. celoživotní vzdělávání a výcvikv. vzdělávání a výcvik řidičů z povoláníb. Represei. teorie a efektivita (teorie odstrašení a učení)ii. systém trestných bodůiii. policie a dopravní hlídkyiv. legislativav. přestupky/trestné činy, postih, odebrání řidičského oprávnění a trest odnětí svobodyvi. kamery a jiné statické prostředky kontroly dodržování dopravních předpisůc. prevence, kampaně a rehabilitacei. dopravně-bezpečnostní kampaněd. rehabilitace řidičůe. nežádoucí vedlejší účinky různých opatření2. Společnosta. vzájemná komunikace účastníků silničního provozub. dopravní kulturac. veřejná politikad. sociální marketing a komunitní programye. volba dopravního prostředku3. Infrastrukturaa. samovysvětlující pozemní komunikaceb. odpouštějící pozemní komunikacec. konzistence a jednotnostd. komunikace s řidiči, dopravní značení a informační systémye. billboardy a jiné formy reklamy4. Vozidlaa. palubní technologie (přenosná zařízení, HMI, Telematika, ITS, IVIS, ADAC)b. elektrovozidla5. Interdisciplinární otázkya. neurovědyb. zdraví a duševní zdraví ve vztahu k řízení vozidelc. veřejné zdravíd. ergonomie6. Výzkum v dopravní psychologiia. kvalitativní metody a mixed methodsb. případové studiec. sebeposuzovací nástrojed. naturalistické observační techniky terénní prácee. naturalistické studie řízeníf. řidičské simulátoryg. soubory dat o dopravních nehodách a jejich analýza

Získané způsobilosti

Student získá dovednost připravit a realizovat výzkumný design v oblasti dopravy.

Literatura

Barjonet, P. E. (Ed.). (2001). Traffic Psychology Today. Rothengatter, T., Huguenin,R.D.:. Traffic and transport psychology. London, Elsevier, 2004. Sullman, M. & Dorn, L. (2012). Advances in Traffic Psychology. Theeuwes, J., van der Horst, R., & Kuiken, M. (2012). Designing Safe Road Systems. Šucha, M., et al. (2013). Dopravní psychologie pro praxi. Praha. Dorn, L. (2005). Driver Behaviour and Training. Porter, B. E. (2011). Handbook of Traffic Psychology. USA. Elvik, R., Hoye, A., Vaa, T., & Sorensen, M. (2009). The Handbook of Roadsafety Measures. Vanderbild, T. (2008). Traffic. Rothengatter, T. & Huguenin, R. D. (2004). Traffic and Transport Psychology. Hennessy, D. (Ed.). (2011). Traffic Psychology ? An international perspective.

Požadavky

Ústní zkouška zaměřena na znalosti.Nepovinná pětidenní praxe na Dopravní fakultě Univerzity Pardubice nebo v Centru dopravního výzkumu v Brně.

Garant

PhDr. Matúš Šucha, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Matúš Šucha, Ph.D.PhDr. Matúš Šucha, Ph.D.