Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Experimentální metoda 1 (PCH / EM1B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCH / EM1B - Experimentální metoda 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vymezení oboru experimentální psychologie: definice; základní předpoklady.Historický přehled: kořeny experimentální psychologie; zakladatelé, zdroje inspirace.Reakční čas: základní proměnná, druhy experimentů: laboratorní a terénní experiment.Proměnné: dělení proměnných podle schématu S-O-R; závislé proměnná a nezávisle proměnná.Zdroje zkreslení: v pokusné osobě, v experimentální situaci, vnější okolnosti.Kontrola v experimentálním výzkumu: stabilizace a zkonstantnění, použití kontrolní skupinyZákladní designy exp. výzkumuPraktické ukázky: prezentace současného experimentálního výzkumu v psychologii

Získané způsobilosti

Znalosti (Student ...):1. Je obeznámen s historickým vývojem experimentální metody v psychologii2. Rozumí principům experimentu a kvaziexperimentu jakožto nástrojům pro zjišťování kauzálních vztahů mezi proměnnými.3. Zná typické zdroje zkreslení v pokusných osobách, experimentální situaci i vnějších podmínkách.Dovednosti (Student?):1. Navrhuje jednoduchý experimentální výzkumný projekt na volné téma z oboru psychologie.2. Operacionalizuje klíčové, tj. nezávislé i závisle proměnné v konkrétním experimentu.3. Naplánuje efektivní způsoby řešení kontroly nežádoucích proměnných a rušivých vlivů v konkrétní experimentální situaci

Literatura

Hoskovec, J. Tajemství experimentální psychologie. Praha, 1992. Maxwell, S.E., Delaney, H.D. Designing experiments and analyzing data. London, 2004. Coolican, H. Research Methods and Statistics in Psychology. London, 1999. Ferjenčík, J. Úvod do metodologie psychologického výzkumu. Praha, 2000. Cumminsová, D. Záhady experimentální psychologie. Praha, 1998.

Požadavky

Studenti mají v rámci EXP1 za úkol navrhnout vlastní experiment (min. dvě A4) s těmito podmínkami:- musí to být skutečně experiment popřípadě kvaziexperiment (viz metodologická literatura)- musí se týkat psychologie- musí se jednat o vlastní práci (inspirace a opakovaní již provedených exp. je možné).Studenti mají možnost prácovat ve dvojicích (u některých experimentů i ve trojicích). Jedná se o experimentální cvičení a není proto například nutné získávat velký počet účastníků či zpracovávat data statistickými testy. Pro udělení zápočtu je podmínkou účast na cvičeních a návrh experimentu.

Garant

Mgr. Miroslav Charvát, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Miroslav Charvát, Ph.D.Mgr. Miroslav Charvát, Ph.D.