Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Experimentální metoda 2 (PCH / EM2B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCH / EM2B - Experimentální metoda 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Náplní předmětu EM2B jsou zejména prezentace vlastních experimentů studentů. V případě volného času jsou probírány konkrétní technické problémy při realizaci experimentů a kvaziexperimentů.

Získané způsobilosti

Studenti si ve dvojicích (případně i trojicích) procvičí hodnocení experimentální studie malého rozsahu. Hlavními výstupními kompetencemi jsou naplánování, provedení a prezentace vlastních experimentálních cvičení včetně kritického zhodnocení a diskuze nad výsledky.Dovednosti (Student?):- pracuje v malém týmu s ostatními studenty (2 až 4 osoby).- realizuje v praxi experiment z oblasti psychologie dle vlastního návrhu.- zpracovává průběh a výsledky vlastní experimentální práce do podoby prezentace (např. v aplikaci MS Powerpoint).- prezentuje proces a výsledky své experimentální práce před skupinou posluchačů.- kriticky hodnotí prezentovaný či publikovaný experiment a diskutovat o jeho silných a slabých stránkách.

Literatura

Hoskovec, J. Tajemství experimentální psychologie. Praha, 1992. Maxwell, S.E., Delaney, H.D. Designing experiments and analyzing data. London, 2004. Coolican, H. Research Methods and Statistics in Psychology. London, 1999. Ferjenčík, J. Úvod do metodologie psychologického výzkumu. Praha, 2000. Cumminsová, D. Záhady experimentální psychologie. Praha, 1998.

Požadavky

Podmínky pro udělení zkoušky:Prezentace vlastního experimentu a jeho výsledků v powerpointu (cca 15-30 min.)- musí to být experiment! (viz metodologickou literaturu)- musí se týkat psychologie!- musí se jednat o vlastní práci (inspirace a opakovaní již provedených exp. je možné).- prezentace by měla obsahovat: a) stručná teoretická východiska či uvedení do problému,b) výzkumnou otázku - hypotézu,c) popis souboru a metody jeho výběru,d) popis zvoleného designu experimentu,e) přehlednou prezentaci výsledků s komentářem,f) diskusi nad klady a nedostatky experimentu (přiznání se k chybám nemusí snižovat hodnocení),Máte možnost práce ve dvojicích (u značně náročných experimentů i ve trojicích). Své záměry můžete konzultovat na cvičeních s menším počtem studentů (max. 10) v rámci EXP1. Jedná se o experimentální cvičení, a není proto například nutné získávat velký počet účastníků či zpracovávat data statistickými testy.

Garant

Mgr. Miroslav Charvát, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Miroslav Charvát, Ph.D.