Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomická psychologie (PCH / EPSYM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCH / EPSYM - Ekonomická psychologie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1/ Psychologie v dějinách ekonomických teorií, ekonomická psychologie, ekonomie a psychologie - různé pohledy na stejný problém?2/ Behaviorální ekonomie, normativní ekonomie, pozitivní psychologie a postmoderní přístup3/ Definice relevantních ekonomických pojmů z pohledu psychologie a lidského chování- i/racionalita lidského chování, emoce, volba, potřeby- koupě a prodej, nabídka a poptávka, konkurence, rozhodování- práce, povolání, nečinnost- dostatek a nedostatek, chudoba a hojnost, bohatství- dary, spoření, altruismus- spoření, daně- loterie a gambling- reklama, marketing a obchod4/ Ekonomická socializace - děti, různé skupiny obyvatel5/ Pojetí peněz6/ Hospodaření domácností, spotřební společnost, firmy v ekonomické psychologii7/ Cykly v ekonomii - ekonomický růst a pokles, psychologické faktory, krize a psychologie

Získané způsobilosti

Student si osvojí základy ekonomického myšlení v psychologickém kontextu.

Literatura

Riegel, K. Ekonomická psychologie. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-247-1185.Lea, S. E. G. a kol.:. Psychologie ekonomického chování. Praha. Grada, 1994. Provazník, V.:. Psychologie pro ekonomy a manažery. Praha, Grada, 2002. ? AKERLOF, G. A. & SHILLER, R. J. (2009). Animal spirits: how human psychology drives the economy, and why it matters for global capitalism. SEDLÁČEK. T. (2009). Ekonomie dobra a zla. Po stopách lidského tázání od Gilgameše po finanční krizi. ARIELY, D. (2009). Jak drahé je zdarma: proč chytří lidé přijímají špatná rozhodnutí: iracionální faktory v ekonomice i živote. MIKULÁŠTÍK, M.:. Manažérska psychologie. Praha, Grada, 2007. HUBINKOVÁ, Z. (2008). Psychologie a sociologie ekonomického chování. KOHOUTEK, R., ŠTĚPÁNIK, J.:. Psychologie v hospodářské praxi. Plzeň: ZČU v Plzni,, 2004. CARNEY, B. M. & GETZ, I. (2011). Svoboda v práci.

Požadavky

Referát na zadané téma, prezentace dané problematiky z pohledu ekonomické psychologie. Schopnost argumentovat a obhájit referované téma z psychologického a ekonomického pohledu.

Garant

PhDr. Matúš Šucha, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Matúš Šucha, Ph.D.PhDr. Matúš Šucha, Ph.D.