Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evoluční psychologie (PCH / EVON)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCH / EVON - Evoluční psychologie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

http://ekologie.upol.cz/ad/tuf/EKO-EVOP.htmEvoluční psychologie jako vědecká disciplína - základy a vývoj. Základní principy neodarwinismu. Encefalizace - evoluce velikosti lidského mozku, evoluce inteligence. Manželství a výběr partnera, krátkodobé sexuální strategie mužů a žen, dlouhodobé sexuální strategie mužů a žen. Rodičovství a příbuzenství - rodičovské investice, příbuzenský altruismus. Skupinové soužití - kooperace, reciprocita, sociální inteligence, status, prestiž, podvádění, agrese a války. Jazyk - vznik a vývoj, sociální funkce jazyka.

Získané způsobilosti

pochopení problému-pochopit základy evoluční teorie-pochopit kontext lidského bytí v rámci živočišné říše-znát metodologii výzkumu evoluce lidské psychiky-vnímat lidské chápání a jednání v souvislosti s evolučními omezeními-chápat hlavní univerzálie lidských tužeb-chápat evoluční význam lidské psychiky-rozumět evolučně psychologické terminologii a být schopen rozumět odbornému textu-být schopen prezentovat evolučně psychologické téma veřejnosti

Literatura

Buss D.M. Evoluce touhy. Dauphin, Volvox Globator, Praha., 2009. Barrett L., Dunbar R. & Lycett J. Evoluční psychologie člověka. Portál, Praha., 2007.

Požadavky

Pro získání zápočtu student musí přednést referát na vybrané téma, nejlépe poreferovat o výsledcích konkrétního výzkumu (zdroj odborné časopisy dostupné přes univerzitní web). V průběhu zkoušky bude ověřena úroveň znalostí studenta v rozsahu přednášek.

Garant

RNDr. Mgr. Ivan Hadrián Tuf, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Mgr. Ivan Hadrián Tuf, Ph.D.