Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Humanistická psychologie (PCH / HPB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCH / HPB - Humanistická psychologie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Jednosemestrální kurs Humanistické psychologie má být úvodním seznámením s širokým proudem psychologických a psychoterapeutických pojetí, která za svůj základ považují především fenomenologickou a existenciální filosofii. Studenti si v průběhu přednášek osvojí základní pojmy a náhledy daseinsanalýzy a budou svědky její komparace s psychoanalýzou. Další oblastí, se kterou se posluchači kursu seznámí bude logoterapie a humanistická psychoterapie. Závěr kursu bude patřit transpersonální psychoterapii a srovnání psychoterapeutického přístupu tzv. západního a východního myšlení.

Získané způsobilosti

Základní orientace v psychologickém přístupu u daseinsanalýzy, existenciální psychoanalýzy, logoterapie, humanistická psychoterapie a transpersonální psychoterapie.

Literatura

Rogers, C. R.:. Ako byť sám sebou.Bratislava, 1995. Hlavinka, P.:. Daseinsanalýza. Setkání filosofie s psychoterapií. Olomouc,2001.Praha,2008. Grof,S.:. Dobrodružství sebeobjevování. Praha, 2000. Boss, M.:. Nárys psychologie a medicíny. Rychnov nad Kněžnou,1992. Nakonečný, M.:. Psychologie XX. století. Praha,1994. Condrau,G.:. S.Freud a M. Heidegger. Praha,1998. Boss, M.:. Včera v noci se mi zdálo?Praha,1993. Frankl, V. E.:. Vůle ke smyslu.Brno,1994. Kratochvíl, S. Základy psychoterapie. Praha, 1997.

Požadavky

Prezentace referátu individuální nebo skupinová a aktivní účast na přednáškách

Garant

doc. PhDr. Pavel Hlavinka, Ph.D.PhDr. Olga Pechová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Pavel Hlavinka, Ph.D.doc. PhDr. Pavel Hlavinka, Ph.D.