Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Humanistická a transpersonální psych. (PCH / HTPB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCH / HTPB - Humanistická a transpersonální psych., Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Jednosemestrální kurs Humanistické a transpersonální psychologie by měl přispět ke zlepšení schopnosti studentů nalézat opěrné body psychologických teorií a psychoterapeutické praxe v jejich filosofických a duchovních předpokladech. Tím samozřejmě kurs přispěje u studentů k lepšímu porozumění povaze člověka obecně. Předpokladem pro uskutečnění tohoto záměru bude prezentace fenomenologické metody podle Brentana, Husserla a Heideggera, jakož i charakteristika určujících motivů existenciální filosofie a z ní vycházející existenciální psychoterapie v podání J.-P: Sartra, R. Maye nebo I.D. Yaloma.Přednášky nabídnou podrobný výklad daseinsanalytické psychoterapie a její komparaci s dvěma dalšími protagonisty analytického a hlubinného směru: S. Freudem a C.G. Jungem. Vedle vlastního popisu psychoterapetického pojetí humanistického typu, tak, jak je znám od A.H. Maslowa a C.G. Rogerse nebo E. Fromma, se posluchači mohou přiblížit také k myšlení logoterapeuta V.E. Frankla, židovského myslitele M. Bubera nebo gestaltisty F. Perlse.Opomenuta nebude ani transpersonální psychologie a psychoterapie, kterou programově založil spolu se Stanislavem Grofem Abraham Maslow. Posledním tématickým okruhem bude pokus o srovnání psychoterapeutického přístupu, který vychází ze západního ideového prostředí s pojetím člověka, jak jej traktuje jóga, buddhismus nebo taoismus.

Získané způsobilosti

Základní orientace v psychologickém přístupu u daseinsanalázy, logoterapie a psychoterapie.

Literatura

Voughan et Walsh:. Cesty k přesažení ega. Praha, 2011. Hlavinka, P.:. Daseinsanalýza. Setkání filosofie s psychoterapií. Olomouc,2001.Praha,2008. Grof, S.:. Dobrodružství sebeobjevování. Praha, 2000. Rezek,P:. Fenomenologická psychologie. Praha,2008. Perls, F.:. Gestalt terapie doslova. Olomouc,1995. Fromm,E.:. Mít nebo být.Praha,1992. Boss, M.:. Nárys psychologie a medicíny. Rychnov nad Kněžnou,1992. Fromm.E.:. Strach ze svobody,Praha,1993. Frankl, V. E.:. Vůle ke smyslu.Brno,1994. Rogers,C.R.:. Způsob bytí. Praha,1998. Kol.:. Bolest a naděje. Deset esejů o osobním zrání. Praha, 1992. Grof,S.:. Dobrodružství sebeobjevování. Praha, 2000. Buber, M.:. Já a Ty. Praha, 2005. Condrau,G.:. S.Freud a M. Heidegger. Praha,1998. Čálek, O.:. Skupinová daseinsanalýza. Praha, 2005. Boss, M.:. Včera v noci se mi zdálo?Praha,1993.

Požadavky

Seminární práce z oblasti fenomenologické, humanistické nebo transpersonální psychologie v rozsahu 5 - 7 stran a její prezentace v rámci semináře včetně diskuse.

Garant

doc. PhDr. Pavel Hlavinka, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Pavel Hlavinka, Ph.D.