Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kognitivní psychologie (PCH / KPB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCH / KPB - Kognitivní psychologie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Základní pojmy kognitivní psychologie, mentální reprezentace, konstrukty, mentálnímodely.- Vědomí a jeho funkce.- Pozornost, její typy a funkce.- Spánek a snění, fáze spánku, teorie snění.- Senzorické procesy.- Percepce: lokalizace, rozpoznávání, stálost vnímání.- Učení, jeho druhy a funkce.- Pamětní systém, dlouhodobá paměť.- Zapomínání, dětská amnézie, konstruktivní paměť.- Imaginace, propozice a mentální představy (S. Kosslyn).- Myšlení. Funkce, druhy a formy. Pojmy: Základní jednotky myšlení. Přirozenépojmy.- Algoritmické a heuristické operace. Řešení problému, rozhodování. Odbornost atvořivost.

Získané způsobilosti

Základní orientace v oboru kognitivní psychologie, v jejích aktuálních problémech i výzkumných tématech.

Literatura

Plháková Alena. Učebnice obecné psychologie. 2009. Eysenck, M. W., Keane, M. T. Kognitivní psychologie. Praha, 2008. Sternberg, R. Kognitivní psychologie. Praha, 2002. Nolen-Hoeksema, S. a kol. Psychologie Atkinsonové a Hilgarda. Praha, 2012. Plháková A. (2013). Spánek a snění. Praha. Šikl R. (2012). Zrakové vnímání. Praha.

Požadavky

Vypracování průběžných úkolů a složení písemné zkoušky se známkou lepší než F.

Garant

PhDr. Daniel Dostál, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Daniel Dostál, Ph.D.PhDr. Daniel Dostál, Ph.D.