Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická praxe I (PCH / KPR1M)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCH / KPR1M - Klinická praxe I, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Seznámení s organizací klinického pracoviště, dokumentace, práce klinického psychologaPři volbě pracoviště se student řídí informacemi o pracovištích klinické psychologie Partnerské sítě Katedry psychologie. Pokud student preferuje absolvování praxe mimo Partnerskou síť, žádá o schválení pracoviště garanta předmětu před praxí.2. Účast při psychologickém vyšetření nemocného psychologem- školitelema. Vlastní vyšetření nemocného studentem: V rámci předmětu "Klinická praxe 3 je povinné provést vyšetření s využitím psychodiagnostických metod (metody k posouzení intelektu a osobnosti). Tyto odborné praxe jsou již výukově výzkumné, to znamená, že student se bude podílet na předem stanoveném výzkumu. Instrukce k tomu získá u garanta katedry pro dané praktické pracoviště (viz. Manuál klinických praxí). Nerealizuje-li student klinickou praxi v partnerské síti, tak se na výzkumu podílet nemusí a platí pro něho pouze odevzdání psychologického vyšetření.3. Konzultace nálezů se školitelem4. Vypracování psychologického vyšetření v písemné podoběTento předmět je inovován o nové postupy v rámci Partnerské sítě Katedry psychologie.Inovace předmětu vznikla v rámci projektu CZ.1.07/2.4.00/31.0153 "Vznik a rozvoj partnerské sítě pro realizaci stáží a aplikovaného výzkumu Katedry psychologie FF UP v Olomouci".

Získané způsobilosti

- Klinická praxe 3 navazuje na klinickou praxi 2. Z hlediska získaných způsobilostí je u klinické praxe 3 následující: - Zná základní principy fungování a běžný provoz vybrané zdravotnického zařízení.- Orientuje se v obsahu potřebné a klíčové zdravotnické dokumentace.- Orientuje se v oblasti zdravotnické legislativy. - Je schopen kontaktovat klienty daného zdravotnického zařízení a vést s nimi rozhovor. - Zná požadovanou formu na strukturu psychologického vyšetření.- Umí vést psychologický rozhovor s vybraným klientem. - Umí dodržet základní strategie rozhovoru v rámci struktury psychologického vyšetření.- Umí použít vybraný psychodiagnostický test tj., standardizovaně zadat, vést v průběhu, vyhodnotit a interpretovat. - Umí informace získané z psychologického rozhovoru a získané výsledky z psychodiagnostických metod smysluplně formulovat do výsledného psychologického vyšetření.- Reflektuje svůj osobní přístup i etický rozměr práce v oblasti zdravotnictví.- Je schopen provést výzkumný kontakt s klientem od získání informovaného souhlasu, přes vlastní získávání dat pomocí vybraných metod, až po poskytnutí zpětné vazby.

Literatura

Řehan, V. (2008). Úvod do práce s klientem. Olomouc.

Požadavky

Klinická praxe 1M - zápočet -uděluje se po předložení Psychologického vyšetření 3. Studenti, jejichž praxe jsou vedeny v systému EDIS, nahrají tento výstup v elektronické podobě do systému EDIS nejpozději do 14 dní po skončení praxe. Ostatní studenti výstup doručí dr. Procházkovi osobně/emailem.

Garant

PhDr. Mgr. Roman Procházka, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Mgr. Roman Procházka, Ph.D.doc. PhDr. Vladimír Řehan