Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická psychologie 2 (PCH / KPS2B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCH / KPS2B - Klinická psychologie 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Genetické, osobnostní, behaviorální a sociální faktory podílející se na vzniku onemocnění. Cloningerova teorie temperamentu. Locus of control. Stres. Interpersonální a intrapsychické konflikty. Zranitelnost a strategie zvládání problémů. Akutní a chronické onemocnění, obranné mechanismy, časové aspekty nemoci. Kompliance, adherence. Sdělování závažné diagnózy. Psychologické aspekty hospitalizace. Bolest, zládání bolesti, děti a bolest. Typy bolesti.

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí základní poznatky, které se týkají následujících problémů: Genetické, osobnostní, behaviorální a sociální faktory podílející se na vzniku onemocnění. Cloningerova teorie temperamentu. Locus of control. Stres. Interpersonální a intrapsychické konflikty. Zranitelnost a strategie zvládání problémů. Akutní a chronické onemocnění, obranné mechanismy, časové aspekty nemoci. Kompliance, adherence. Sdělování závažné diagnózy. Psychologické aspekty hospitalizace. Bolest, zládání bolesti, děti a bolest. Typy bolesti.

Literatura

Albe-Fessard, D. Bolest ? mechanismy a základy léčení. Praha: Avicenum, 1998. Říčan, P., Krejčířová, D. et. al. Dětská klinická psychologie. Grada, 1997. VÁGNEROVÁ, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha: Portál, 2000. ISBN 80-7178-496-6.Danzer, G. Psychosomatika - Celostní pohled na zdraví těla i duše. Praha: Portál, 2001. Plante, T. G. Současná klinická psychologie. Praha: Grada, 2001. ISBN 80-7169-963-2.Capra,F. Bod obratu. Praha, DharmaGaia, 2002. Poněšický, J. Neurózy, psychosomatická onemocnění a psychoterapie. Sobotková, I. Psychologie rodiny. 3. vyd. Praha: Portál, 2012. ISBN 978-80-262-0217-2.

Požadavky

Účast na přednáškách a seminářích. Vytvoření seminární práce. Zvládnutí zápočtového testu.

Garant

Mgr. Martin Kupka, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martin Kupka, Ph.D.Mgr. Martin Kupka, Ph.D.