Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Konstrukce testů a dotazníků (PCH / KTD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCH / KTD - Konstrukce testů a dotazníků, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvodní hodina:- podmínky absolvování předmětu (zadání úkolu, seznam otázek)- odkaz na literaturu a internetové zdroje- co jsou dotazníky, dělení dotazníkových metod- zdroje metod (nákup, distribuce, kopírování, archiv, licence)- obsahová validita, co chceme měřitDotazník vlastní konstrukce I:- základní socio-demografické údaje- typy otázek, škály, příklady- posloupnost, konzistence, délka dotazníku- nejčastější chybyDotazník vlastní konstrukce II:- způsoby kladení otázek, přiměřenost vzhledem k cílovým skupinám- přístup participantů k odpovědím, odhady, strategie vyplňování- vazba na již realizované výzkumyDotazník vlastní konstrukce III:- grafické zpracování, design- příprava na vyhodnocování, kvalita datDotazník vlastní konstrukce IV:- korektury, externí expertní posouzení (kolegové, školitel, vlastníci práv)- pilotní odzkoušení a korekce chyb- informovaný souhlas, průvodní dopis, etikaRealizace dotazníkového šetření od A do Z- harmonogram- kontaktování participantů a institucí- zvyšování návratnosti- časový odhad baterie a jiné zkušenosti z praxeInternetový výzkum:- jeho validita, výhody a nevýhody, odlišnosti od klasického sběru- specifika cílové skupiny- technická řešení, spolupráce s programátorem, ukázkyStandardizace metody:- tvorba normového souboru- převod zahraničních metod, překlady- statistické metody pro posouzení reliability a validityPráce s daty:- tvorba datového souboru sesbíraných dat, kódovací systém- export do a z programů (excel, spss, statistika)- praktické ukázkyVazba na statistické zpracování:- distribuce dat, kvalita dat- porovnávání dat z více metod- volba metody statistického zpracování- prezentace výsledků v grafech a tabulkáchOpakovací a konzultační hodina:- odpovědi na konkrétní dotazy- řešení specifických případů na náměty studentů

Získané způsobilosti

Studenti získají či si prohloubí dovednosti ve tvorbě a administrování dotazníků vlastní konstrukce (včetně internetových variant). Dále se seznámí s doporučeními pro zpracování dat získaných při šetření. Klíčová je schopnost postupného vylepšování a dolaďování metody tak, aby byla v maximální možné míře zvýšena její validita a reliabilita.

Literatura

Best, S. J., Krueger, B.S. Internet Data Collection. London Sage, 2004. Hendl, J. Přehled statistických metod zpracování dat. Praha, 2004. Groves, R.M. et al. Survey Methodology. New Yersey, 2004. Říčan, P. Úvod do psychometrie. Bratislava, 1977. Disman, M. Jak se vyrábí sociologická znalost. Praha: Karolinum, 1996.

Požadavky

Výstupem předmětu u každého ze studentů bude vlastní návrh dotazníku vytvořený na základě odpřednášených doporučení a na základě následné diskuze na semináři. Téma dotazníku je libovolné, nicméně je doporučeno, aby se vztahovalo k výzkumným záměrům na písemné postupové práce. Diskuze nad dotazníkem spojená s přezkoušením znalostí bude součástí závěrečné zkoušky.

Garant

PhDr. Martin Dolejš, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Martin Dolejš, Ph.D.Mgr. Miroslav Charvát, Ph.D.PhDr. Martin Dolejš, Ph.D.Mgr. Miroslav Charvát, Ph.D.