Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kyberpsychologie (PCH / KYBM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCH / KYBM - Kyberpsychologie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Vymezení kyberpsychologie, kyberkultury a informační společnosti- Virtuální realita, současné přístupy a teorie ve stínu psychologie- Pozitivní aspekty on a off-line technologií s dopadem na lidskou psychiku- Příbuzné obory využívající ICT zahrnující psychologické konsekvence (psychologie dopravy, psychologie reklamy a propagace)- Transformace lidské komunikace do virtuálního prostředí, sociální sítě- On-line identita, kybersex, emoce a vztahy ve virtuálním prostředí- Využití ICT v procesu zpracování informací a učení- Využití virtuální reality a Internetu v procesu psychoterapie, poradenství a diagnostiky- Důležitost a dopad Internetu pro dítě ve vývojových stádiích- Internetové on-line hraní, Internet na pracovišti, Internet a psychologie reklamy, nákupní zvyky- Negativní dopady virtuální reality, Internetu na lidskou psychiku a tělesné schéma- Virtuální realita a neuropsychologie, psychofyziologie- Virtuálně patologické chování, závislost na virtuální realitu, trestná činnost ve virtuálním prostředí

Získané způsobilosti

Studenti se budou orientovat v oblasti kyberpsychologie. Osvojí si základní terminologii a teorie, porozumí možnostem její aplikace v rámci psychologické praxe a výzkumu.Studenti se budou schopni orientovat v základních metodách kyberpsychologie. Budou schopni samostatně navrhnout jednoduchý design výzkumu využívající její přístupy.

Literatura

Norman, K.: Cyberpsychology:. An Introduction to Human-Computer Interaction, Cambridge, 2008. Miller, F. P., Vandome, A. F., McBrewster, J.:. Cyberpsychology. AlphaScript Publishing, 2010. Subrahmanyam, K., Šmahel, D. Digital youth: The roel of media in development. New Yourk: Springer, 2011. Lévy, P.:. Kyberkultura. Karolinu, Praha, 2000. Köpplová, B., Jirák J.:. Média a společnost. Portál, Praha, 2003. Barak, A.:. Psychological aspects of cyberspace: theory, research, applications. Cambridge, 2008. Šmahel, D.:. Psychologie a internet. Triton, Praha, 2003. Whitty, M.:. The Study of Individuals, Society and Digital Technologies. John Wiley and Sons, 2012. Riva, G., Galimbeti, C.:. Toward cyberpsychology: mind, cognition, and society in the Internet age, IOS Press, 2001.

Požadavky

Při ústní zkoušce prokázání porozumění základních termínů a přístupů Kyberpsychologie. Aktivní zapojení do průběhu výuky. V rámci zápočtu zpracování seminární práce (prezentace zvoleného tématu, překlad části odborné knihy či článku) nebo tvorba výzkumného záměru pro praktické využití Kyberpsychologie v psychologické praxi.

Garant

PhDr. Jan Šmahaj, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jan Šmahaj, Ph.D.Mgr. et Mgr. Martin ZielinaPhDr. Jan Šmahaj, Ph.D.Mgr. et Mgr. Martin Zielina