Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodologie 1-kvantitativní přístup (PCH / METD1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCH / METD1 - Metodologie 1-kvantitativní přístup, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do metodologie (vymezení oboru, vlastnosti vědy, metody získávání a fixace názorů, cíle zkoumání, hodnocení vědecké teorie, vědecká literatura, dynamika a testování teorií)Pojmy, systémy, plán výzkumu (definování, přirozené systémy, výzkum. otázka, fáze výzkumu)Základní a výběrový soubor (vzorek, populace, metody výběru participantů)Proměnné (závisle a nezávisle proměnná, schéma S-O-R, nežádoucí vlivy, vztahy mezi proměnnými, kontrola proměnných)Design výzkumu 1 (experiment, kvazi-experiment, faktoriální designy)Design výzkumu 2 (korelační studie, ex-post-facto, vývojové designy, orientační průzkumy)Metody získávání dat (vazba na psychodiagnostiku, výčet metod, tvorba dotazníků)Vazba metodologie na statistické metody (popisná statistika, statistické testy, hypotézy)Základy psychometrie (škály měření, normální rozložení, standardní skóry)Validita, reliabilita, standardizaceEtické a jiné aspekty psychologického výzkumu a jeho publikování (rešerše, práva participantů, informovaný souhlas, odpovědnost výzkumníka, možnosti publikace)

Získané způsobilosti

Studenti by na základě výuky v tomto kurzu měli získat základní znalosti o jednotlivých fázích vědeckého výzkumu a jeho specifikách v humanitních vědách. Studenti by po jeho absolvování měli být schopni navrhnout a realizovat jednoduchý výzkumný projekt se všemi náležitostmi, tj. orientovat se v teoretických pramenech, formulovat výzkumný problém, otázky a hypotézy, zvolit adekvátní výzkumný design, vybrat vzorek z populace, určit vhodné metody pro sběr a posléze i analýzu dat. Předmět by tedy měl dát studentům základy pro budoucí úspěšné zvládnutí jejich bakalářských prací. Dílčím cílem je rozvoj schopnosti kritického posouzení jiných výzkumných studií.

Literatura

Ferjenčík, J. Úvod do metodologie psychologického výzkumu. Praha, 2000. ISBN 80-7178-367-6.Coolican, H. Research Methods and Statistics in Psychology. London, 1999. ISBN 0-340-74760-9.Punch, K. F. Základy kvantitativního šetření. Portál, Praha, 2008. ISBN 978-80-7367-381-9.

Požadavky

Nastudování základní literatury a přednáškových prezentací. Známka je kombinací písemného testu formou a, b, c, d (25 bodů) a vypracování 3 úkolů pomocí LMS Unifor (celkem 15 bodů). Další podrobnosti k zadání úkolů a požadavkům či termínům jsou součástí vstupního tutoriálu.

Garant

Mgr. Miroslav Charvát, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Miroslav Charvát, Ph.D.