Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologické porad. v soc. služ.- stáž (PCH / MPPM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCH / MPPM - Psychologické porad. v soc. služ.- stáž, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- - Pětidenní odborná praxe má studentovi umožnit poznat chod daného zařízení poskytujícího psychologickou (případně jinou odbornou) péči v oblasti sociálních služeb, zejména pokud jde o to, s jakými klienty pracuje, co jim nabízí a co pro ně dělá. Při volbě pracoviště se student řídí informacemi o pracovištích modulu Psychologie v sociálních službách Partnerské sítě Katedry psychologie. Pokud student preferuje absolvování praxe mimo Partnerskou síť, požádá o schválení pracoviště garanta předmětu.- Student je přítomen u konzultací s klienty, pokud možno od jejich počátku - úvodního rozhovoru, stanovení zakázky, řešení daného problému apod.- Student hovoří s psychology (či jinými pracovníky pracujícími přímo s klienty)z daného zařízení a ptát se na jejich zkušenosti, co je podle jejich názoru stěžejní, co se daří a co naopak přináší problémy a mělo by se změnit.- Student získává od svého průvodce zařízením (mentora) nějaké "poselství" pro ty, kdo by v budoucnu chtěli pracovat v oblasti poskytování sociálních služeb.- Student se též seznámí s metodikami a technikami práce s klientem zařízení poskytujícího sociální služby. Měl by být seznámen i s jinými klíčovými dokumenty, které organizace pro svůj chod potřebuje a z nichž vychází principy jejího působení (právní dokumenty, standardy, strategie, kodexy).- Student se zapojí do výzkumného projektu podle potřeb organizace a dohody s garantem katedry, získá zkušenosti se získáváním výzkumných dat v terénu a pozná oblasti, v nichž je potřeba dále výzkumně pracovat.Tento předmět je inovován o nové postupy v rámci Partnerské sítě Katedry psychologie.Inovace předmětu vznikla v rámci projektu CZ.1.07/2.4.00/31.0153 "Vznik a rozvoj partnerské sítě pro realizaci stáží a aplikovaného výzkumu Katedry psychologie FF UP v Olomouci".

Získané způsobilosti

- - Zná základní principy fungování a běžný provoz vybrané sociální služby.- Zná obsah klíčových dokumentů, na kterých poskytování sociální služby stojí.- Zná Standardy kvality sociálních služeb, chápe jejich význam a dokáže uvést příklad jejich využití v daném typu sociální služby. - Dokáže porozumět typickým problémům, se kterými se setkává klientela daného zařízení- Je seznámen se základními metodikami a postupy přímé práce s klienty v dané sociální službě. - Umí kontaktovat klienta vybrané sociální služby a vést s ním rozhovor. - Umí si vést poznámky a zápisky o průběhu práce s klientem i celé praxe.- Je schopen provést výzkumný kontakt s klientem od získání informovaného souhlasu, přes vlastní získávání dat pomocí vybraných metod, až po poskytnutí zpětné vazby.- Reflektuje svůj osobní přístup i etický rozměr práce v sociální službě.Student zná zákonný rámec, ve kterém dané zařízení funguje.- Student zná zákonný rámec, ve kterém dané zařízení funguje.

Literatura

Kratochvíl, S. Manželská terapie. Praha, Portál, 2000. kolektiv autorů. metodika vztahového poradenství. Matoušek, Koláčková, Kodymová. Sociální práce v praxi - specifika různých cílových skupin a práce s nimi. Praha, Portál. Matoušek Oldřich. Sociální služby. Praha, Portál, 2011. Procházka, R., Šmahaj, J., Kolařík, M., & Lečbych, M. (2014). Teorie a praxe poradenské psychologie. Praha: Grada Publishing.

Požadavky

a) Potvrzení o absolvování praxe ze zařízení poskytujícího sociální službyb) Zprávu v rozsahu 3-5 normostran o vykonané praxi. Zpráva obsahuje popis toho, co student během praxe viděl, s jakými způsoby práce a problémy se setkal, vše doplní o vlastní nápady, myšlenky a zkušenosti.Studenti, jejichž praxe jsou vedeny v systému EDIS, nahrají tento výstup v elektronické podobě do systému EDIS nejpozději do 14 dní po skončení praxe. Ostatní studenti výstup doručí dr. Kolaříkovi osobně/emailem.

Garant

PhDr. Marek Kolařík, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Marek Kolařík, Ph.D.Mgr. Lubomír Smékal