Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Manželské a rodinné poradenství (PCH / MRP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCH / MRP - Manželské a rodinné poradenství, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vymezení základních pojmů, historie manželského a rodinného poradenství (MRP) v ČR, základní teoretické koncepce a školySoučasná situace MRP v ČR, legislativa, organizace, financování, úkoly poradenství, typy problematiky a způsoby práce, personální zabezpečení.Funkce partnerství a rodiny, rodina jako systém, který je součástí širších systémů, původní a primární rodina, osobnost partnerů a přenos vzorců chování z původní rodiny (rodinné přesahy), poradenství a význam poradenských kontraktůVývoj partnerského vztahu a vývojové fáze rodiny, vznik vztahu, první fáze vztahu, problémy navazování vztahu, vzájemné adaptace jeho udržení, rizika těchto fází a problémy typické pro tyto vztahové fázeRodiny s dětmi, děti různého věku v rodině (předškolní děti, děti školního věku, dospívající v rodině) soužití více generacíKomunikace v partnerském vztahu a v rodině, agrese ve vztahu a rodině, problematika domácího násilíManželství pozdní dospělosti a seniorů, problematika seniorů v rodiněÚmrtí jednoho z partnerů, ztráty v rodině vůbec"Nevěra, žárlivost, vyrovnávání se rodinného systému s traumatem a silnou zátěžíSoužití nesezdaných partnerů, partnerství homosexuálních párů, partnerství příslušníků různých národností, extrémní věkové rozdíly, rodiny s jedním rodičemZávislosti a rodina, závislosti v rodině - alkohol, drogy, gambling, workaholismus, dvoukariérová manželstvíRozchod a rozvod, rozvodová mediace, děti v situaci rozvodu, rozvod jako řešení problémů vztahu, nekonstruktivní rozvod, porozvodové chování,Etika MRP, moc a poradenství

Získané způsobilosti

- student si osvojí základní znalosti o vztahovém/partnerském poradenství- student umí připravit poradenské místo pro práci s párem či rodinou- student umí uzavřít a následně vyhodnotit kontrakt s párem či rodinou- student umí vést poradenskou konzultaci

Literatura

kolektiv autorů. metodika vztahového poradenství. Procházka, R., Šmahaj, J., & Kolařík, M. (2012). Vybrané kapitoly poradenské psychologie. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci. Ivo Plaňava:. Manželství a rodiny, Brno, Doplněk 2000. P. Šmolka:. Nevěra (Pro podváděné i podvádějící) Praha Grada 2003. J. Gabura a J.Pružinská:. Poradenský proces, SLON Praha 1995.

Požadavky

aktivní účast na poradenském procesu formou hraní rolí; vypracování eseje z tohoto hraní rolí; ústní zkouška (rozbor vypracovaného eseje z hlediska klientů, poradce a příběhu); hodnotí se věcná i formální správnost navrhovaných postupů.

Garant

PhDr. Marek Kolařík, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Marek Kolařík, Ph.D.PhDr. Marek Kolařík, Ph.D.