Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Manželské a rodinné poradenství (PCH / MRPM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCH / MRPM - Manželské a rodinné poradenství, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vymezení základních pojmů, historie manželského a rodinného poradenství (MRP) v ČR, základní teoretické koncepce a školySoučasná situace MRP v ČR, legislativa, organizace, financování, úkoly poradenství, typy problematiky a způsoby práce, personální zabezpečení.Funkce partnerství a rodiny, rodina jako systém, který je součástí širších systémů, původní a primární rodina, osobnost partnerů a přenos vzorců chování z původní rodiny (rodinné přesahy), poradenství a význam poradenských kontraktůVývoj partnerského vztahu a vývojové fáze rodiny, vznik vztahu, první fáze vztahu, problémy navazování vztahu, vzájemné adaptace jeho udržení, rizika těchto fází a problémy typické pro tyto vztahové fázeRodiny s dětmi, děti různého věku v rodině (předškolní děti, děti školního věku, dospívající v rodině) soužití více generacíKomunikace v partnerském vztahu a v rodině, agrese ve vztahu a rodině, problematika domácího násilíManželství pozdní dospělosti a seniorů, problematika seniorů v rodině, úmrtí jednoho z partnerů, ztráty v rodině vůbecNevěra, žárlivost, vyrovnávání se rodinného systému s traumatem a silnou zátěžíSoužití nesezdaných partnerů, partnerství homosexuálních párů, partnerství příslušníků různých národností, extrémní věkové rozdíly, rodiny s jedním rodičemZávislosti a rodina, závislosti v rodině - alkohol, drogy, gambling, workaholismus, dvoukariérová manželstvíRozchod a rozvod, rozvodová mediace, děti v situaci rozvodu, rozvod jako řešení problémů vztahu, nekonstruktivní rozvod, porozvodové chování,Etika MRP, moc a poradenství

Získané způsobilosti

- student si osvojí základní znalosti o vztahovém/partnerském poradenství- student umí připravit poradenské místo pro práci s párem či rodinou- student umí uzavřít a následně vyhodnotit kontrakt s párem či rodinou- student umí vést poradenskou konzultaci

Literatura

Kratochvíl, S. Manželská terapie. 4., rozš. vyd. Praha: Portál, 2005. ISBN 80-7367-048-8.Procházka, Šmahaj, Kolařík, Lečbych. (2014). Teorie a praxe poradenské psychologie. Praha. kolektiv autorů. www.metodikavp.webnode.cz. Ivo Plaňava:. Manželství a rodiny, Brno, Doplněk 2000. Plaňava, I.:. Manželství a rodiny. Struktura, dynamika, komunikace. Brno, Doplněk 2000. Ivo Plaňava:. Po rozvodu, MONA 1986. Trapková, L. & Chvála, V. Rodina jako sociální děloha. Praha: Portál, 2004. Gjuričová, Š. a Kubička, J. Rodinná a systemická terapie. Praha.

Požadavky

- účast na přednáškách- esej- ústní zkouška (rozbor vypracovaného eseje z hlediska klientů, poradce a příběhu); hodnotí se věcná i formální správnost navrhovaných postupů.

Garant

PhDr. Marek Kolařík, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Marek Kolařík, Ph.D.PhDr. Marek Kolařík, Ph.D.