Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodologie - výzkumný záměr (PCH / MVZM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCH / MVZM - Metodologie - výzkumný záměr, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět je orientován více formou semináře.- Struktura ideového a technického plánu výzkumu.- Rekapitulace metodologických přístupů- Rešeršní systémy a práce s literaturou- Zaměření na výzkumný problém, formulace výzkumných otázek a hypotéz- Tvorba ideového a technického výzkumného plánu- Zdroje i inspirace pro vlastní výzkumnou práci, grantová problematika v kostceFormou diskuze se pracuje s náměty studentů a s možnými chybami v konkrétním výzkumném plánu.

Získané způsobilosti

Student na základě absolvování předmětu:- zná požadovanou formu i obsah ideového a technického plánu výzkumu- orientuje se v základních metodologických postupech v oboru psychologie, resp. ví, kde dostudovat potřebné informace- dokáže stručně teoreticky ukotvit a vymezit výzkumný záměr na základě rešerše relevantních zdrojů- umí formulovat výzkumný problém, cíle výzkumu, hypotézy případně výzkumné otázky- umí zanalyzovat konkrétní výzkumný problém, zvolit adekvátní metody a svou volbu argumentačně podepřít- dokáze zhodnotit kvalitu cizího výzkumného záměru na základě relevantích kritérií

Literatura

MANUÁL PRO PSANÍ DIPLOMOVÝCH PRACÍ NA KATEDŘE PSYCHOLOGIE FF UP V OLOMOUCI. Neusar, A., & Charvát, M. a kol. (2012). PhD existence v oboru psychologie v České republice a na Slovensku. Olomouc. Punch, K.F. (2008). Úspěšný návrh výzkumu. Praha.

Požadavky

Znalosti jsou ověřovány v rámci ústní zkoušky, kde kromě obhajoby svého výzkumného záměru jsou studenti dotazováni na znalosti metodologie. Dále jsou tyto znalosti ověřovány v průběhu výuky, kde se formou diskuze pracuje s náměty studentů a s možnými chybami v konkrétním výzkumném plánu. Dovednosti jsou ověřovány pomocí vypracování seminární práce na téma "Ideový a technický plán výzkumu" (Rozsah 3 až 5 normostran A4, tj. 5400 až 9000 znaků včetně mezer) obsahující zdůvodnění výzkumu, teoretická východiska, cíle výzkumu, plánovaný design výzkumu, rozhodnutí o populaci a vzorku, metody získávání dat, metody analýzy a další specifika. Tato práce je v rámci ústní zkoušky prodiskutována a ohodnocena známkou. Studenti se tak procvičí ve formulování vlastních výzkumných záměrů, které poté většinou zpracovávají ve svých diplomových pracích. Doporučené zdroje:Neusar, A., & Charvát, M. a kol. (2012). PhD existence v oboru psychologiev České republice a na Slovensku. Olomouc: Univerzita Palackého.MANUÁL PRO PSANÍ DIPLOMOVÝCH PRACÍ NA KATEDŘE PSYCHOLOGIE FF UP V OLOMOUCI stažitelný z: http://www.ff.upol.cz/fileadmin/user_upload/FF-katedry/psychologie/Diplomove_a_bakal.prace/Manual_pro_psani_diplomovych_praci_06092012.PDFPunch, K.F. (2008). Úspěšný návrh výzkumu. Praha: Portál.

Garant

Mgr. Miroslav Charvát, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Miroslav Charvát, Ph.D.Mgr. Miroslav Charvát, Ph.D.