Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Manažerská psychologie 2 (PCH / MZP2M)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCH / MZP2M - Manažerská psychologie 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Výuka je koncipována jako rozhovory s významnými osobnostmi oboru (podnikatelé, manažeři, psychologové ve významných pozicích). V každé výuce je přítomen host, který diskutuje na níže uvedené témata se studenty.Znalostní část1. Úvod do manažerské psychologiea. Organizační chování a managementb. Organizační strukturac. Psychologická smlouvad. Vymezení manažerské psychologie, její vývoj a zařazení mezi další disciplíny psychologie práce a organizace2. Teorie a přístupy řízení a manažerské psychologiea. Teorie systémová, kontingenční, kulturní a učící se organizaceb. Subjektivní a objektivní řízení3. Manažerské řízenía. Tři úrovně řízeníb. Typologie a styly řízení (Friedler; Fleishman; Hersey & Blanchard; Gretz & Drozdeck atd.)4. Manažerské činnosti a role psychologiea. Mise a Vizeb. Obecné činnosti manažera (plánování, organizování, řízení, kontrola atd.)c. Specifické činnosti manažera (výběr, adaptace, hodnocení, odměňování, motivace, koučování, mentoring, redefinice, propouštění atd.)5. Řízení zaměstnancůa. Jednotlivec vs. skupinab. Učeníc. Delegováníd. Time-management a jeho podpora6. ISŘ, Lean management a myšlenía. 5S, Kaizenb. Ishikawa7. Řízení výkonu jednotlivců a skupin, hodnocenía. MBOb. Balanced Score Cardc. KPId. Mystery Shopping8. Komunikacea. Distribuce informací, efektivní modely distribuceb. Porady, e-maily, sdílené prostory, virtuální prostředíc. Vyjednávání, konflikty9. Řízení změnya. Psychologické aspekty změnyb. Postupy změny10. Zásady manažerské práce a časté chyby manažeraTento předmět je inovován o nové poznatky v oboru manažerské psychologie a příbuzných disciplín. Zařazena byla samostatná analytická činnost studentů v oblasti manažerských stylů a jejich psychologických důsledků. Doplněny byly nácvikové modelové situace pro vyjednávání a řešení manipulace.Inovace předmětu vznikla v rámci projektu CZ.1.07/2.2.00/28.0138 ?Modularizace manažerského a psychologického vzdělávání na Univerzitě Palackého v Olomouci cestou inovace a propojení ekonomických a psychologických studijních programů?.

Získané způsobilosti

- Definuje disciplínu manažerské psychologie- Popíše vývoj disciplíny- Vysvětlí hlavní teorie manažerské psychologie, styly řízení a typologie- Definuje manažerskou činnost a způsoby ovlivňování zaměstnanců z pohledu manažerské psychologie- Popíše vybrané způsoby řízení výkonosti a specifické nástroje řízení- Sestaví efektivní model obecné distribuce informací- Analyzuje styly řízení na základě pozorování a rozboru mluvených a psaných pramenů- Uplatňuje metody vyjednávání

Literatura

Mikuláštík, M. Manažérska psychologie. Praha, 2007. BEDRNOVÁ, E. & NOVÝ, I. (2007). Psychologie a sociologie řízení. Praha. PLAMÍNEK, J. (2005). Vedení lidí, týmů a firem. Praha. CIPRO, M. (2009). Delegování jako způsob manažerského myšlení. Praha. BROOKS, I. (2003). Firemní kultura. Jedinci, skupiny, organizace a jejich chování. Brno. ARMSTRONG, M. & STEPHENS, T. (2008). Management a leadership. Praha. DVOŘÁKOVÁ, Z. et al. (2007). Management lidských zdrojů. Praha. WAGNEROVÁ, I. et al. (2011). Psychologie práce a organizace. Praha. PAUKNEROVÁ, D. et al. (2006). Psychologie pro ekonomy a manažery. Praha. WELCH, J. (2005). Cesta k vítězství. Praha. HOLÁ, J. (2011). Jak zlepšit interní komunikaci. Brno. MILLER, L. (2009). Jak zvládat a řídit problémové zaměstnance. Praha. IMAI, M. (2011). Kaizen. Brno. ARMSTRONG, M. (2009). Odměňování pracovníků. Praha. SENGE, P. M. (2009). Pátá disciplína. Praha. Provazník, V.: . Psychologie pro ekonomy a manažery. Praha, 2002. ISAACSON, W. (2011). Steve Jobs. Praha. Jarošová, E. a kol. Trénink sociálních a manažerských dovedností. Praha, 2001. Jay, R., Templar, R. Velká kniha manažerských dovedností. Praha, 2006. COVEY, S. R. (2010). 7 návyků skutečně efektivních lidí. Praha.

Požadavky

Docházka (2 absence povoleny). Zpracování reflexe ze setkání s hosty ve výuce.

Garant

PhDr. Matúš Šucha, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Martin Seitl, Ph.D.PhDr. Matúš Šucha, Ph.D.